Elena Madan: Nu toată lumea este pregătită să ofere ajutor refugiaților într-un mod corect și etic
-
08 Februarie 2023 13:25
Din aprilie 2022 până la 28 ianuarie anul curent pe teritoriul Rep. Moldova au fost înregistrați 528 de copii din Ucraina neînsoțiți și 1.235 de copii din țara vecină însoțiți neautorizat. Raportarea plângerilor și investigarea drepturilor refugiaților din Ucraina sunt priorități, care nu funcționează atât de bine în Rep. Moldova, potrivit experților. Subiectul protecției refugiaților a fost discutat astăzi, în cadrul prezentării unui studiu, scrie Radio Chșinău.
Nu toată lumea este pregătită să ofere ajutor refugiaților într-un mod corect și etic, a declarat în cadrul evenimentului de prezentare a studiului, reprezentanta Organizației Terre des Hommes Moldova, Elena Madan:
„Cu toții știm că foarte multă lume s-a implicat să ajute familiile de refugiați. Fie că au fost organizații neguvernamentale, fie că au fost inițiative civice sau voluntari, însă nu toată lumea a fost pregătită pentru a oferi servicii de protecție, siguranță, acces la informație într-un mod corect și etic. Iată de ce noi ca organizație ne-am sensibilizat la acest aspect”, a declarat Elena Madan.
În scopul asigurării protecției tuturor copiilor, Ministerul Muncii și Protecției Sociale a elaborat un proiect privind instituirea mecanismului intersectorial de cooperare pentru identificarea, protecția, evidența și monitorizarea copiilor neînsoțiți veniți de pe teritoriul altor state. La moment acest proiect este la prima etapă de avizare, ulterior va fi și aprobat, a afirmat consultantul principal din cadrul Ministerului, Evelina Miron:
„Conform legii, toți copiii de pe teritoriul Republicii Moldova beneficiază de protecție egală indiferent de rasă, religie, etnie sau cetățenie. Din luna aprilie 2022 până în data de 28 ianuarie pe teritoriul Rep. Moldova au fost înregistrați 528 de copii neînsoțiți, 1.235 copii însoțiți neautorizat și 514 de acte au fost eliberate pentru autorizarea trecerii pe sensul de ieșire a hotarelor Rep. Moldova”, a declarat Evelina Miron.
Potrivit coordonatorului național al Resource and Support Hub (RSH) Moldova, Angela Cara, nu doar copii refugiați au de suferit în contextul crizei umanitare. Ea s-a referit la grupurile de persoane care, conform studiilor, sunt supuse cel mai mult riscurilor războiului din Ucraina:
„Aceștia sunt în primul rând persoanele și copii cu dizabilități, copiii neînsoțiți, persoanele nedocumentate, populația de etnie romă, fetele și femeile care vin la noi în țară, persoanele vârstnice și comunitatea LGBT sunt persoanele care sunt supuse riscului în contextul crizei umanitare. Este alarmant că nu a fost raportat niciun caz de încălcare a drepturilor refugiaților din Ucraina și a celor care lucrează cu refugiaților din Ucraina, nimic nu se raportează. Astfel, facem concluzia că populația nu este sensibilizată și nu se cunosc necesitățile”, a spus Angela Cara.
Opiniile au fost exprimate în cadrul prezentării studiului „Cartarea și evaluarea necesităților privind garantarea siguranței persoanelor refugiate din Ucraina”.