Electorala 2024 | Partidul Socialiștilor susține că „au existat încălcări semnificative” în cadrul scrutinului din 20 octombrie
-
29 Octombrie 2024 14:45
Partidul Socialiștilor din Republica Moldova, care îl sprijină pe Alexandr Stoianoglo în turul doi al alegerilor prezidențiale, acuză autoritățile de fraudarea scrutinului din 20 octombrie. Socialiștii susțin că modificările operate anterior la Codul Electoral, deopotrivă cu utilizarea resurselor administrative, ar fi creat condiții inegale pentru concurenți. Pe de altă parte, președinta Maia Sandu a declarat că în primul tur au fost cumpărate până la 300 de mii de voturi în favoarea politicienilor proruși, transmite Radio Chișinău.
Partidul Socialiștilor, susținător al lui Alexandr Stoianoglo în turul doi de scrutin, afirmă că modificările operate la Codul Electoral, precum și utilizarea resurselor administrative au defavorizat unii candidați. Secretarul executiv al PSRM, Vlad Batrîncea, a invocat în acest sens și organizarea, în aceeași zi, a alegerilor prezidențiale și a referendumului proeuropean.
„Informațiile colectate de Partidul Socialiștilor în calitate de concurent electoral, am avut reprezentanți la fiecare secție de votare și am constatat un număr record de cetățeni care au votat pe listele suplimentare în istoria Republicii Moldova. Considerăm că, în acest caz, există două deficiențe majore: în primul rând, cei de la guvernare nu au reușit să asigure organizarea și tipărirea listelor alegătorilor în conformitate cu situația reală, fapt care reflectă o incapacitate de gestionare. În al doilea rând, acest lucru sugerează că au existat încălcări semnificative în cadrul procesului electoral”, a spus Vlad Batrîncea.
Pe de altă parte, președinta Maia Sandu, care concurează și ea pentru cel de al doilea mandat, într-o dezbatere la postul național de televiziune la care Alexandr Stoianoglo a refuzat să participe, a invocat tentative masive de cumpărare a voturilor în favoarea unor candidați proruși în primul tur de scrutin.
„Cifra de 300 de mii de voturi este cifra țintă pe care au promis-o grupările criminale atunci când și-au făcut planurile. Instituțiile naționale, poliția poate spune câte voturi au fost cumpărate. Ați văzut cum în momentul în care instituțiile statului descopereau un canal de transmitere, aceste grupări criminale reușeau să identifice alte canale de transmitere. Urmează să ne clarificăm cu aceste lucruri după alegeri”, a spus Maia Sandu.
Cel de-al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidențiale va avea loc pe 3 noiembrie a.c. Comisia Electorală Centrală informează că în secțiile de votare din țară vor fi distribuite două milioane 819 mii 996 de buletine de vot.