Electorala 2024 | Până în prezent, 16 persoane și-au anunțat intenția de a candida la alegerile prezidențiale din toamnă

  • 05 August 16:16
Electorala 2024 | Până în prezent, 16 persoane și-au anunțat intenția de a candida la alegerile prezidențiale din toamnă

16 persoane și-au anunțat intenția de a candida la alegerile prezidențiale care vor avea loc pe 20 octombrie. Ieri, Blocul „Împreună”, format din 4 partide, l-a înaintat în calitate de candidat pe istoricul și fostul deputat Octavian Țîcu. Conform programului calendaristic aprobat de Comisia Electorală Centrală, perioada de desemnare și înregistrare a candidaților la funcția de președinte și a participanților la referendum va începe pe 21 august, iar campania electorală – pe 20 septembrie 2024, transmite Radio Chișinău.

Printre cei 16 candidați care și-au anunțat intenția de a participa la alegerile prezidențiale din această toamnă, se numără actuala președintă Maia Sandu care va candida pentru cel de-al doilea mandat al său.

De asemenea, doritori de a fi președinte sunt trei foști prim-miniștri: Vasile Tarlev, Vlad Filat și Ion Chicu, dar și doi foști miniștri: fostul ministru de externe, Tudor Ulianovschi și fostul ministru al Apărării, Valeriu Pleșca.

Doi unioniști, profesorul universitar Alexandru Arseni și istoricul Octavian Țîcu, intenționează să se alăture competiției pentru funcția de președinte. Duminică, Blocul „Împreună”, format din partidele Platforma „DA”, Liga Orașelor și Comunelor, Partidul Schimbării și Coaliția pentru Unitate și Bunăstare, a înaintat candidatura lui Octavian Țîcu.

De asemenea, în cursa electorală urmează să se înscrie fostul procuror general Alexandr Stoianoglo, candidatura căruia este susținută de Partidul Socialiștilor, dar și guvernatoarea Găgăuziei, Irina Vlah, precum și fostul primar al municipiului Bălți, Renato Usatîi.

Inițiativă de înscriere în cursa electorală au mai prezentat și fondatorul platformei „DA”, Andrei Năstase, fosta jurnalistă Natalia Morari, care se află într-o relație cu controversatul om de afaceri, Veaceslav Platon și fosta procuroare, Victoria Furtună. 

Săptămâna trecută, cei de la blocul „Victorie” au anunțat că-l vor susține pe Vladimir Bolea în cursa prezidențială.

În mandatul următorului președinte ar urma să se decidă calea de dezvoltare a Republicii Moldova, inclusiv aderarea țării la Uniunea Europeană.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
16,63
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:2,06 m/s
Mon
17
Tue
20
Wed
21
Thu
18
Fri
19
Arhivă Radio Chișinău