Electorala 2023 | Alexandru Tănase, despre decizia CC privind suspendarea prevederilor din Codul Electoral care restricționează participarea la alegeri a unor reprezentanți ai fostului partid „Șor”: Este una corectă

  • 29 Septembrie 2023 12:23
Electorala 2023 | Alexandru Tănase, despre decizia CC privind suspendarea prevederilor din Codul Electoral care restricționează participarea la alegeri a unor reprezentanți ai fostului partid „Șor”: Este una corectă

Decizia Curții Constituționale de ieri privind suspendarea prevederilor din Codul Electoral care restricționează participarea la alegeri a unor reprezentanți ai fostului partid „Șor” este una corectă, spune expertul în drept Alexandru Tănase. Potrivit lui, prin adoptarea acestui text de lege s-a încălcat un principiu fundamental internațional care spune că regulile de joc în materie electorală nu trebuie schimbate cu cel puțin un an înainte. Suspendarea prevederilor contestate pare a fi una logică, este de părere și analistul Nicolae Negru, transmite Radio Chișinău.

Fostul președinte al Curții Constituționale, Alexandru Tănase, a subliniat că decizia prin care a fost suspendat articolul care restricționează participarea la alegeri a unor reprezentanți ai fostului partid „Șor” este una corectă. Cu toate acestea, suspendarea prevederilor din articol nu neapărat înseamnă că textul de lege în cauză va fi declarat neconstituțional, mai spune fostul ministru al Justiției.

„Dar este absolut evident că prin adoptarea acestui text de lege s-a încălcat un principiu fundamental al Consiliului Europei care ține de standarde electorale. Acest principiu spune că regulile de joc în materie electorală nu trebuie schimbate cu cel puțin un an înainte de procesul electoral. Aceasta este necesar pentru a oferi tuturor concurenților electorali condiții egale de competiție”, a spus Tănase.

În context, Alexandru Tănase mai atrage atenția că răspunderea colectivă nu mai există demult și că fiecare încălcare trebuie individualizată.

„Însăși apartenența la un partid nu este o infracțiune. Trebuie individualizat rolul fiecăruia și sancționate acele persoane care au comis ilegalități, dar nu la pachet. Din anul 1953, după moartea lui Stalin, nu se mai practică ala ceva”, a menționat expertul.

Suspendarea articolului care restricționează participarea la alegeri ai unor reprezentanți ai fostului partid „Șor” pare a fi una logică, spune și analistul politic Nicolae Negru.

Odată ce s-a început campania electorală și dacă reprezentanții acestui partid nu pot candida în alegeri, iar ulterior dacă Curtea va examina și va declara neconstituțional acest articol va ieși că acestor candidați li se vor încălca anumite drepturi constituționale”, a declarat Negru.

Amintim că în luna iulie, majoritatea parlamentară a votat un proiect de lege, prin care, persoanelor din conducerea partidelor declarate neconstituționale, li se interzice să participe la alegeri pe un termen de cinci ani. Decizia, care îi vizează inclusiv pe fruntașii Partidului Șor, scos în afara legii, a fost contestată la Curtea Constituțională de către deputații care au făcut parte din acea formațiune politică.

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
8,24
Cer senin
Umiditate:93 %
Vint:1,03 m/s
Fri
18
Sat
14
Sun
15
Mon
17
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău