ELECTORALA 2019 | Unirea Democrația Acasă acuză PDM că utilizează masiv resursele administrative

  • 13 Februarie 2019 16:58
ELECTORALA 2019 | Unirea Democrația Acasă acuză PDM că utilizează masiv resursele administrative

Unirea Democrația Acasă acuză Partidul Democrat că utilizează masiv resursele administrative în campania electorală. Reprezentanții formațiunii susțin că în multe instituții de învățământ elevii sunt trimiși acasă după câteva lecții, iar profesorii sunt obligați să participe la întâlnirile electorale ale PDM. Și că situații similare ar fi semnalate și în cazul altor instituții publice.

Potrivit IPN, Ion Leașcenco, candidat la funcția de deputat pe lista Partidului Democrația Acasă, a spus că un caz recent a avut loc în satul Răzeni, Ialoveni. Din spusele dascălilor, marți elevii au plecat acasă la 11.30, deși aveau program până aproape de ora 15.00. Din imaginile difuzate de către un post de televiziune, se vede că profesorii au mers la întâlnirea electorală cu capetele aplecate, iar la ieșire au evitat să vorbească la ce activitate au luat parte.

Ion Leașcenco crede că PDM recurge la utilizarea resurselor administrative deoarece exponenților acestui partid le este frică de faptul că, atunci când vor merge în teritoriu, fără a forța pe cineva să participe, sălile vor fi goale. Candidatul afirmă că la Ungheni, angajații mai multor instituții ale statului au fost scoși afară la întâlniri electorale. La Liceul Onisifor Ghibu și Petru Rareș din capitală, câteva zile în urmă părinții au fost chemați sub pretextul că are loc întâlnirea Comitetului Părintesc, dar a fost o întâlnire electorală cu un candidat în acea circumscripție din partea PDM.

Interpreta de muzică populară Zinaida Bolboceanu, care candidează din partea Partidului Democrația Acasă pe circumscripția electorală numărul 35, Căușeni, a spus că este regretabil faptul că profesorii astăzi nu au curajul să demonstreze că au verticalitate, de frica că vor rămânea fără un loc de muncă. „Cum să ne prezentăm în fața elevilor dacă noi am căzut atât de jos moral. Nu cedați, trebuie să mai fim și demni”, a spus candidata.

La conferința de presă a fost invitat și un pedagog. Silviana Pozneac, profesoară la Centrul de Excelență în Informatică și Tehnologii Informaționale, a cerut să fie oprit „acest flagel distrugător, intimidarea profesorilor nu mai poate continua”.

Liderul Partidului Democrația Acasă, Vasile Costiuc, a declarat că pentru PDM parcă ar fi o legalitate să oblige profesorii și alți angajați ai structurilor de stat să lase munca în timpul orelor și să se întâlnească cu candidații cu respectivului partid. La Căușeni, în satele Sălcuța și Opaci, reprezentanții PDM au impus directorii școlilor să facă adunări cu părinții. Ultimii au venit la școală să afle cum învață copii lor, dar au avut parte de o întâlnire electorală cu candidații PDM. „Este un abuz și pe această cale îndemnăm instituțiile internaționale, cele acreditate pentru observarea alegerilor, să tragă un semnal de alarmă. Este un abuz grav din partea guvernării”, a declarat Vasile Costiuc.

Vasile Costiuc a îndemnat pe toți cei care sunt obligați să participe la întâlnirile electorale cu candidații PDM să aibă curaj să voteze conștient la alegeri, deoarece în cabina de vot nu îi vede nimeni.

Unirea-Democrația Acasă este cu numărul 11 în buletinul de vot pe circumscripția națională. Pe circumscripția uninominală, formațiunea este reprezentată de un singur candidat, interpreta de muzică populară Zinaida Bolboceanu.

Reprezentanții PDM nu au comentat, deocamdată, acuzațiile aduse de Unirea Democrația Acasă.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal București
Meteo Chișinău
9,4
Cer senin
Umiditate:80 %
Vint:2,57 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău