ELECTORALA 2019 | Opoziția și societatea civilă reclamă modul de desfășurare a campaniei pentru parlamentarele din 24 februarie

  • 22 Februarie 2019 19:45
ELECTORALA 2019 | Opoziția și societatea civilă reclamă modul de desfășurare a campaniei pentru parlamentarele din 24 februarie

Opoziția de la Chișinău, societatea civilă și experții reclamă modul în care s-a desfășurat campania electorală pentru alegerile parlamentare care vor avea loc duminică în Republica Moldova. Pe ultima sută de metri spiritele s-au încins, fiind înregistrate mai multe declarații și acuzații dure la adresa concurenților electorali, iar unele partide nu exclud organizarea unor proteste masive în următoarele zile.

Comisia Electorală Centrală dela Chișinău a făcut astăzi, în cadrul unui eveniment public, totalurile campaniei pentru parlamentarele din 24 februarie, eveniment la care liderii mai multor partide de opoziție au criticat modul în care aceasta s-a desfășurat, lipsa unor condiții egale pentru toți concurenții, precum și activitatea organelor electorale, pe care le acuză că ar fi subordonate guvernării.

Președinta CEC, Alina Russu a respins acuzațiile, calificându-le drept politice.

Astăzi și Asociația Promo-Lex, care monitorizează desfășurarea procesului electoral, a menționat încălcări ale Codului electoral printre care utilizarea resurselor administrative, cazuri de violență fizică și raportarea inexactă a cheltuielilor electorale. Șeful echipei de monitori, Pavel Postică a menționat că „în această perioadă, au fost cel puțin 196 de cazuri care pot fi calificate drept utilizare de resurse administrative. Este vorba despre întruniri electorale în incinta instituțiilor publice și în timpul programului de lucru, amplasarea publicității electorale, în locurile în care este interzisă”.

De asemenea, analistul politic Ion Tăbârță consideră campania electorală drept una murdară, în care concurenții mai mult s-au atacat reciproc decât și-au prezentat programele.

Potrivit lui Ion Tăbârță, „a fost foarte multă confuzie, s-a folosit intenționat dezinformarea, au fost folosite la greu resursele administrative. A fost o campanie foarte, foarte murdară, au absentat disputele ideologice între partide. Campania a avut un caracter personalizat”.

În ultimele zile s-au întețit acuzațiile între concurenții electorali. Liderii Blocului opoziției pro-europene ACUM, Maia Sandu și Andrei Năstase, au declarat că au suspiciuni că ar fi fost otrăviți cu metale grele. Cei doi politicieni au spus că după ce au făcut mai multe teste, au depistat în sânge cantități exagerate de mercur. Ei suspectează că în spatele acestei tentative de otrăvire ar fi guvernarea, reprezentată de Partidul Democrat, care a respins însă acuzațiile.

Între timp, Partidul Socialiștilor, pro-rus, a depus o notificare la primăria Chișinăului în care își anunță intenția de a organiza manifestații în mai multe locații din oraș. Și președintele Igor Dodon, liderul neformal al socialiștilor, și-a îndemnat susținătorii să se pregătească pentru acțiuni de protest, sugerând că guvernarea ar pregăti așa-zise „măsuri extreme” împotriva sa și a socialiștilor.

Stânga a anunțat proteste după mai multe acuzații de încălcare a legislației electorale, în anumite cercuri vehiculându-se o posibilă excludere a Partidului Socialiștilor din cursa electorală din cauza unor încălcări.

După o întrevedere a ambasadorului american Dereck Hogan cu președintele Igor Dodon, Ambasada Statelor Unite la Chișinău a atenționat cetățenii americani despre pericolul unor posibile dezordini în masă după alegerile parlamentare din 24 februarie.

Amintim că duminică în Republica Moldova vor avea loc alegeri parlamentare, dar și un referendum consultativ, la care oamenii sunt chemați să se pronunțe în privința reducerii numărului de deputați și a posibilității retragerii mandatelor deputaților prin plebiscit. În premieră alegerile se desfășoară în conformitate cu sistemul electoral mixt în care 50 de deputați sunt aleși în continuare pe liste de partid, iar 51 în circumscripții uninominale.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Un pământ și două ceruri cu Ana Bantoș
Meteo Chișinău
19,4
Cer senin
Umiditate:62 %
Vint:2,06 m/s
Thu
17
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău