Experții explică numărul mare din sondaje al persoanelor care nu știu pentru cine să voteze. „Bănuiesc că indecișii se găsesc în zona proeuropenilor și în zona unioniștilor”

  • 08 Februarie 2019 13:55
Experții explică numărul mare din sondaje al persoanelor care nu știu pentru cine să voteze. „Bănuiesc că indecișii se găsesc în zona proeuropenilor și în zona unioniștilor”

Numărul mare de persoane indecise în preajma alegerilor parlamentare, dar și al celor care refuză să-și exprime opțiunile politice în sondaje se explică prin dezamăgirea oamenilor față de clasa politică, dar și prin sporirea nivelului de frică de a nu exprima o opinie care nu ar conveni autorităților, sunt de părere analiștii politici care fac referire la ultimele cercetări sociologice.

Barometrul Opiniei Publice, cea mai veche și cunoscută cercetare sociologică din Republica Moldova, atesta în cel mai recent sondaj al său peste 40% de indeciși în privința opțiunii de vot la alegerile parlamentare și mai mult de 10 la sută care au refuzat să răspundă. Acesta reprezintă cel mai mare număr de indeciși din ultimul deceniu, din cercetările BOP.

Numărul mare de indeciși și de persoane care refuză să-și exprime deschis opțiunile politice se explică în primul rând prin dezamăgirea față de clasa politică, susține analistul Veaceslav Berbeca. În plus, el face referire la alte cifre din sondaj, potrivit cărora, aproximativ 2/3 din respondenți au declarat că nu se simt liberi să critice autoritățile sau să protesteze, ceea ce demonstrează frica cetățenilor în a-și exprima liber opiniile, potrivit lui Veaceslav Berbeca.

”Oamenii dacă mai aveau anumite speranțe față de un oarecare partid care să vină la guvernare, acum sunt dezamăgiți și sunt cu gândul la plecare din țară. O altă explicație este că oamenii se tem să dea un răspuns tranșant deoarece demult nu am mai avut asemenea situații când oamenii să fie atât de intimidați”, afirmă Veaceslav Berbeca.

O opinie similară a exprimat și analistul politic Anatol Țăranu. În opinia sa, cei mai mulți dintre indeciși ar fi adepți ai opoziției  de dreapta.

Eu bănuiesc că indecișii se găsesc în zona proeuropenilor și în zona unioniștilor. Asta se explică prin faptul că pe acest segment electoral nu s-a creat o forță unică.  Eu sper că mai aproape de alegeri acest procent mare de indeciși se va micșora, dar nu cred că în așa măsură încât să nu influențeze rezultatul alegerilor, potrivit lui Anatol Țăranu.

Totuși, ambii experți susțin că sondajele din Republica Moldova ar trebui privite cu scepticism, întrucât, așa cum a fost demonstrat de mai multe ori, rezultatele lor uneori diferăfoarte mult de cele ale alegerilor. Cel mai cunoscut caz este cel al alegerilor locale noi din Chișinău din mai anul trecut, când toate sondajele îi dădeau învingători în primul tur pe Ion Ceban și Silvia Radu, dar la alegeri, Andrei Năstase a devansat-o mult pe candidata independentă. În plus, multe sondaje ar fi efectuate, iar rezultatele schimbate intenționat, la comanda politică, potrivit experților.

Și exit-poll-urile, adică sondajele efectuate la ieșirea din secțiile de votare în ziua alegerilor aveau un grad mare de eroare în Republica Moldova, astfel încât după alegerile parlamentare din 2010 acestea nu au mai fost efectuate.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
1,07
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:3,6 m/s
Thu
4
Fri
5
Sat
6
Sun
9
Mon
5
Arhivă Radio Chișinău