ELECTORALA 2019 | La CEC au fost depuse 47 de contestații, majoritatea dintre care se referă la circumscripțiile uninominale

  • 04 Februarie 2019 08:36
ELECTORALA 2019 | La CEC au fost depuse 47 de contestații, majoritatea dintre care se referă la circumscripțiile uninominale

În perioada 3 ianuarie – 3 februarie 2019, la Comisia Electorală Centrală au fost depuse 47 de contestații pe marginea campaniei pentru alegerile parlamentare din Rep. Moldova.

Din totalul contestațiilor, șapte sunt depuse de formațiunile politice care concurează la alegeri la nivel de liste naționale, iar 40.

Partidul Democrat a depus o sesizare privind prezentarea Barometrului Electoral de către Compania Date Inteligente (iData) și o contestație împotriva Blocului ACUM. La rândul său, Blocul condus de Maia Sandu și Andrei Năstase a venit la autoritatea electorală cu două contestații, una împotriva PDM și alta împotriva PSRM. Socialiștii, comuniștii și liberalii au depus câte o singură sesizare la CEC: PSRM împotriva Blocului ACUM, PCRM vs PSRM și PL vs PSRM.

Majoritatea celorlalte sesizări sunt motivate de refuzul consiliilor electorale de circumscripție de a-i înregistra pe unii candidați, în temei din cauza numărului insuficient de semnături valabile pe listele de subscripție. În câteva dintre aceste cazuri, CEC a anulat deciziile consiliilor electorale de circumscripție și le-a cerut acestora să reexamineze cererile.

Există și un caz în care o persoană care a dorit să candideze ca independent a venit de două ori cu sesizare la CEC după două refuzuri de înregistrare din partea Consiliului electoral de circumscripție. Este vorba despre pretendentul Iurie Apostolachi din circumscripția 48, stânga Nistrului, care a prezentat liste cu 1038 de semnături, peste limita admisibilă de o mie, dar din care 979 de semnături au fost declarat nevalabile.

Tags

Alte Noutati

LIVE: La minut
Meteo Chișinău
21,24
Câțiva nori
Umiditate:56 %
Vint:3,6 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău