El Salvador, prima țară din lume care a adoptat oficial bitcoin ca mijloc legal de plată

  • 07 Septembrie 2021 15:46
El Salvador, prima țară din lume care a adoptat oficial bitcoin ca mijloc legal de plată

Statul El Salvador a devenit marți prima țară din lume care a adoptat oficial bitcoin ca mijloc legal de plată, autoritățile apreciind că decizia va duce la scăderea costurilor pentru miliardele de dolari trimiși din străinătate, dar criticii avertizează că astfel vor fi alimentate operațiunile de spălare de bani, transmite Reuters, potrivit Agerpres.

Acum afacerile trebuie să accepte plățile în bitcoin, alături de dolarul SUA, care este moneda oficială din El Salvador, începând din 2001, și va rămâne mijloc legal de plată.

Președintele Nayib Bukele, care a făcut eforturi pentru adoptarea criptomonedei, a declarat că decizia îi va ajuta pe cetățeni să economisească aproximativ 400 milioane de dolari, suma calculată de autorități ca reprezentând valoarea anuală a comisioanelor pentru remitențe.

Criticii spun că bitcoin ar putea spori riscurile financiare și de reglementare pentru statul din America Centrală, iar sondajele arată că cetățenii sunt îngrijorați de volatilitatea criptomonedei.

Pentru a contracara criticile, Bukele a promis fiecărui cetățean 30 de dolari în bitcoin dacă semnează pentru portofelul digital guvernamental. Înainte de lansare, El Salvador a achiziționat 400 de bitcoini, a informat Bukele, ceea ce a dus la creșterea cotației criptomonedei la peste 52.000 de dolari, pentru prima dată din mai. Anul acesta bitcoin depășea 64.000 de dolari în aprilie, iar în mai a scăzut la 30.000 de dolari.

Experții avertizează că decizia privind bitcoin ar putea complica discuțiile cu FMI, într-un moment în care El Salvador încearcă să obțină un program de asistență financiară de peste un miliard de dolari.

Adoptarea criptomonedei ar putea alimenta operațiunile de spălare de bani, într-o țară cu grave probleme de corupție și crimă organizată, susțin analiștii.

După aprobarea legislației privind bitcoin, agenția de evaluare financiară Moody's a retrogradat ratingul El Salvador, în timp ce bondurile țării denominate în dolari sunt sub presiune.

Economia țării depinde semnificativ de banii trimiși de cei care lucrează peste hotare. Datele Băncii Mondiale arată că remitențele către El Salvador au reprezentat aproximativ o cincime din PIB în 2019, una dintre cele mai ridicate rate din lume.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri* Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
8,24
Cer senin
Umiditate:76 %
Vint:1,54 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
9
Wed
15
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău