El Pais | Madridul va menține Catalonia sub tutelă

  • 20 Mai 2018 17:22
El Pais | Madridul va menține Catalonia sub tutelă

Premierul spaniol Mariano Rajoy intenționează să mențină Catalonia sub tutela Madridului din cauza numirii în executivul local a unor personalități aflate în prezent în detenție sau în exil, a relatat duminică publicația spaniolă El Pais, citată de Reuters.

Quim Torra, ales luni la președinția executivului autonom din Catalonia, a anunțat sâmbătă componența cabinetului său, iar guvernul central a ripostat imediat față de prezența personalităților respective, vorbind despre o provocare.

Separatiștii catalani au obținut o mică majoritate în cursul alegerilor din decembrie, organizate după dizolvarea executivului local și punerea sub tutelă a provinciei autonome, care au urmat referendumului pentru autodeterminare și proclamării independenței în octombrie 2017.

Mariano Rajoy a promis să-i redea autonomia după formarea unui guvern conform legislației în vigoare, dar prezența lui Jordi Turull și a lui Josep Rull, ambii în arest preventiv, precum și cea a lui Antoni Comin și Lluis Puig i Gordi, care se află la Bruxelles, ar putea să-l determine să-și schimbe intenția.

Guvernul central a comunicat sâmbătă că va verifica viabilitatea noului executiv catalan ținând seama de statutul juridic al unora dintre membrii acestuia, urmăriți în special pentru rebeliune.

Mariano Rajoy a evocat sâmbătă situația cu Pedro Sanchez și Albert Rivera, șefi ai Partidului Socialist și Ciudadanos. Într-un interviu publicat duminică de La Razon, primul se declară dispus să susțină guvernul dacă el decide să împiedice echipa lui Torra să-și preia atribuțiile.

Sursa: Agerpres

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: La minut
Meteo Chișinău
16,63
Cer acoperit de nori
Umiditate:54 %
Vint:3,09 m/s
Wed
14
Thu
16
Fri
12
Sat
13
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău