Egipt | Un vast mormânt datând din perioada Noului Regat Egiptean, dezvăluit în Luxor

  • 19 Aprilie 2019 09:25
Egipt | Un vast mormânt datând din perioada Noului Regat Egiptean, dezvăluit în Luxor

Arheologii au dezvăluit, joi, în vestul orașului Luxor, un mormânt neobișnuit de mare datând din timpul celei de a XVIII-a dinastii egiptene, relatează DPA.

Mormântul, cu o vechime de 3.500 de ani, o dimensiune de 450 de metri pătrați și optsprezece porți de intrare, ar fi aparținut unui nobil pe nume Shedsu-Djehuty.

Nobilul a fost maestrul regal al sigiliilor pentru vechii regi din Egiptul de Sus și Egiptul de Jos, a declarat Mostafa Waziri, secretar general în cadrul Consiliului Suprem al Antichităților.

Lucrările de renovare ale mormântului au început la scurt timp după descoperire, în 2018, și au adus la lumină o curte imensă, o podea din gresie colorată și picturi murale ce înfățișează diverse activități, precum construcția de ambarcațiuni sau vânătoare.

Pe malul vestic al Nilului se află celebra Valea Regilor unde faraonii și nobilii din Noul Regat Egiptean au fost îngropați în morminte sculptate în piatră.

Cea de a XVIII-a dinastie a fost prima dintre dinastiile din Noul Regat.

Mormântul este cel mai recent dintr-o serie de descoperiri prezentate de Ministerul Antichităților din Egipt. Instituția a precizat că numărul echipelor care se ocupă în prezent de lucrările de excavație a fost mărit, pe fondul creșterii siguranței în Egipt în ultimii ani.

Egipt a încercat să atragă turiștii, o importantă sursă de venit, după ce numărul vizitatorilor a scăzut considerabil în urma revoluției din 2011.

sursa: AGERPRES

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: La minut
Meteo Chișinău
9,4
Cer fragmentat
Umiditate:99 %
Vint:3,09 m/s
Fri
9
Sat
10
Sun
9
Mon
8
Tue
12
Arhivă Radio Chișinău