Efectele natalității scăzute

  • 09 Martie 2015 14:10
Efectele natalității scăzute

Anual în Republica Moldova se nasc mai puțin copii decât numărul total de persoane care decedează.

Alocarea de resurse pentru promovarea unei politici demografice active, reformarea sistemului de pensii, dezvoltarea sistemului de finanțare ipotecară care ar permite tinerilor familii să-și procure locuințe - sunt câteva dintre măsurile care, în opinia experților, ar duce la creșterea natalității în Republica Moldova.

Anual în Republica Moldova se nasc aproximativ 37-38 de mii de copii, ceea ce înseamnă puțin mai mult de un copil, pentru fiecare femeie de vârstă reproductivă.  Este un număr de trei ori mai mic, în comparație cu sfârșitul anilor 80 ai secolului trecut, a declarat pentru Radio Chișinău, expertul în sănătatea reproductivă,  Boris Gâlcă. Potrivit expertului, în Republica Moldova se nasc mai puțini copii decât numărul total de decese.

”Natalitatea în Republica Moldova este de 1,3 copii per femeie de vârstă reproductivă. Doar pentru a menține balanța demografică, cel puțin de a egala balanța nou-născuților cu cei care decedează, ar trebui să avem un indicator al natalității de 2.1. Noi nu întrunim acest indicator. În continuare în Republica Moldova mor mai mulți oameni decât se nasc”, a declarat Boris Gâlcă.

Degradarea structurii pe vârste și migrația persoanelor economic active sunt două fenomene care pe de o parte duc la îmbătrânirea populației, iar pe de alta la scăderea natalității în Republica Moldova.

Promovarea încrederii față de serviciile comunitare de creștere a copilului, egalarea condițiilor de infrastructură între zonele rurale și urbane în ceea ce privește serviciile de sănătate și educație, sunt câteva dintre politicile care ar putea favoriza creșterea natalității în Repubica Moldova, este de părere Boris Gâlcă.

Pe de altă parte, directorul executiv al Centrului Expert-Grup, Adrian Lupușor, afirmă că rata scăzută a natalității are un impact nefast asupra economiei.

”Implică mai multe cheltuieli pentru plata pensiilor și pentru întreținerea sistemului de sănătate. În acelați timp subțiază baza impozabilă deoarece scăderea ponderii populației economic active afectează încazăsile la bugetul de asigurări sociale, medicale. O economie în care prevalează populația vârstnică este mai lentă se bazează mai mult pe acumularea de economii decât pe consum și investiții”, a declarat Adrian Lupușor.

Ultimul raport de ”Stare a Țării”  publicat de  Expert-Grup arată că în mai puțin de cinci ani fiecare a cincea persoană în Republica Moldova va fi cu vârsta de peste 60 de ani, iar în 2050 circa o treime din populație va fi considerată îmbătrânită.

În același timp, natalitatea scăzută, în paralel cu procesele migraționale, vor duce la deteriorarea constantă a raportului contribuabili- pensionari. Începând cu anul 2020, numărul pensionarilor este așteptat să-l depășească pe cel al contribuabililor.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
-3,76
Cer acoperit de nori
Umiditate:100 %
Vint:0,51 m/s
Wed
1
Thu
5
Fri
6
Sat
5
Sun
2
Arhivă Radio Chișinău