Efectele Brexit: Exporturile de whisky din UK pe piața europeană au ajuns în pragul colapsului

  • 23 Martie 2021 13:46
Efectele Brexit: Exporturile de whisky din UK pe piața europeană au ajuns în pragul colapsului

Exporturile de whisky și alimente din Marea Britanie pe piața europeană, după Brexit, au ajuns în pragul colapsului. Vânzările de băuturi și produse agroalimentare britanice în UE au înregistrat o scădere de 75% în luna ianuarie 2021, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut când UK a ieșit, oficial, din Uniunea Europeană, informează The Guardian, preluat de Digi24.ro.

Cele mai mari pierderi le-au înregistrat producătorii de whisky, brânză și ciocolată din UK.

Cei mai afectați au fost producătorii de whisky: de la exporturi în valoare de 105 milioane de lire sterline, acestea au ajuns la 40 de milioane. De asemenea, valoarea exporturilor de brânză a scăzut de la 45 milioane de lire sterline la 7 milioane, iar producătorii de ciocolată au reușit să exporte produse în valoare de doar 13 milioane de lire sterline, comparativ cu peste 41 milioane cât înregistrau înainte de Brexit.

În ceea ce privește exporturile de somon sau carne de vită, acestea aproape au dispărut complet din peisaj, după ce au înregistrat scăderi de 98% și, respectiv, 92%.

Colapsul înregistrat de UK în materie de comerț de produse agroalimentare se datorează atât Brexitului cât și cererii scăzute din partea industriei HORECA din UE ca urmare a restricțiilor impuse de pandemia de coronavirus.

Aproape trei sferturi din vehiculele europene care intră în UK se întorc goale pe continent

Conform datelor institutului de statistică din Marea Britanie, comerțul de produse dintre UK și UE a scăzut în luna ianuarie cu 40,7%, comparativ cu luna decembrie a anului 2020.

Per total, UK a reușit să exporte produse alimentare și băuturi în valoare de 256 miliarde de lire sterline, comparativ cu 1 miliard de lire, cât înregistra în urmă cu un an - o scădere de 75,5%.

Pe lângă prăbușirea exporturilor, în jur de 65-75% dintre vehiculele europene care au intrat în țară s-au întors goale pentru că nu existau bunuri pe care acestea să le ducă pe continent. Acest lucru s-a întâmplat fie din cauza întârzierilor produse de partea britanică, fie pentru că unele companii au renunțat la exporturile spre Europa din cauza birocrației și costurilor impuse de Brexit.

De asemenea, micile firme care au prosperat când UK era parte a Uniunii, spun acum că exporturile pe continent nu mai au niciun viitor din cauza costurilor uriașe.

Sursa:Digi24.ro

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
-5,76
Ceață
Umiditate:100 %
Vint:1,03 m/s
Wed
1
Thu
4
Fri
5
Sat
4
Sun
2
Arhivă Radio Chișinău