Educație financiară pentru populație | „Expert-Grup” și BNM vor să crească nivelul de înțelegere al cetățenilor pentru produse financiar-bancare

  • 29 Martie 2019 11:44
Educație financiară pentru populație | „Expert-Grup” și BNM vor să crească nivelul de înțelegere al cetățenilor pentru produse financiar-bancare

Centrul Analitic Independent „Expert-Grup” și Banca Națională a Moldovei au lansat astăzi, 29 martie, primul proiect de educație financiară la nivel național. Cele două instituții își propun să sporească în rândul tinerilor nivelul de înțelegere a principalelor concepte și produse financiar-bancare.

Potrivit inițiatorilor, campania care își propune să fie una de educație financiară pentru populație, cu genericul ”Învață! Dă sens banilor!”, are scopul de a crește participarea cetățenilor pe piața financiară și bancară din Republica Moldova, în contextul sporirii nivelului de complexitate a serviciilor în acest domeniu, dar și a necesităților populației, a subliniat guvernatorul BNM, Octavian Armașu.

„Importanța acestui proces este dictată de creșterea complexității serviciilor financiare, dezvoltarea tehnologiilor și digitalizarea instrumentelor financiare, dar și creșterea nivelului de complexitate a serviciilor și a nevoilor individuale ale cetățenilor”.

Potrivit directorului executiv al ”Expert Grup”, Adrian Lupușor, este vorba despre o campanie pe termen lung ce va oferi, în special adolescenților și tinerilor antreprenori, dar și adulților, informații despre particularitățile pieței financiare, drepturile și obligațiile beneficiarilor la accesarea creditelor de consum, de ipotecă sau de leasing, precum și în domeniul asigurărilor, a investițiilor financiare, conturilor de economii și depozitelor.

„Grupul-țintă, pentru început sunt tinerii, grupul care este cel mai relevant atunci când vorbim despre adoptarea deciziilor financiare care pot schimba viața: contractarea unui credit ipotecar, a unui împrumut pe piața de microfinanțare,  procurarea unui autoturism în leasing sau deschiderea unui depozit”.

Astfel, cele două instituții își propun să sporească în rândul tinerilor nivelul de înțelegere a principalelor concepte și produse financiar-bancare, așa încât, ajunși în fața unor situații, aceștia să ia decizii corecte în gestionarea propriilor venituri.

Până la sfârșitul acestui an, vor fi făcute mai multe cercetări și vor fi publicate note analitice, infografice și videografice, vor fi organizate evenimente publice, precum lecții deschise și școli de vară.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
13,85
Cer acoperit de nori
Umiditate:72 %
Vint:5,66 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău