Eduard Harunjen: Magistratul, procurorul poate să uite de toate cunoștințele și etica atunci când soluția lui este cumpărată

  • 29 Iunie 2018 15:09
0%
00:00:00
00:00:00

Corupția, lipsa de integritate, influența politicului, dar și presiunea străzii sunt probleme cele mai stringente care afectează justiția din Republica Moldova, în opinia celor mai importanți actori din acest sector. O dezbatere pe marginea acestui subiect a avut loc vineri, 29 iunie, la Chișinău, cu participarea Procurorului general, a președintelui Consiliului Superior al Magistraturii și a președintelui Uniunii Avocaților. 

Reprezentanții principalelor instituții din domeniul justiției au admis că sectorul se confruntă cu probleme sistemice, care nu au reușit să fie soluționate de-a lungul ultimilor ani de reforme. Astfel, președintele Consiliului Superior al Magistraturii, Victor Micu, a recunoscut că, în cadrul sistemului sunt cunoscute numele persoanelor coruptibile și lipsite de integritate.

„Dacă persoana nu are integritate, nu mai ajută nimic. Și noi cunoaștem foarte bine, între colegi, care și cine dă din el. Mă scuzați că vorbesc poate urât. Cunoaștem că avocatul cela este bun, că judecătorul este bun sau umblă cu diferite interpretări. Eu cred că depinde de noi, dacă n-o să ne reformăm și n-o să fim sinceri... Și eu vă solicit la un dialog.”

Procurorul General, Eduard Harunjen, a vorbit despre existența unor presiuni din partea societății asupra factorilor din justiție, dar și despre existența cazurilor de corupție în rândul acestora.

Dar influența străzii, da presiunea socială, da influența presei sunt factori care influențează decizia unui procuror sau a unui judecător? Eu consider că este. Atunci când justiția se înfăptuiește sub presiunea unui cer social, aceasta deja nu este justiție și nu putem vorbi de separarea puterilor în stat. Corupția este o chestiune care afectează independența? Este și este una din cele mai principiale. Magistratul, procurorul, poate să uite de toate cunoștințele sale, de toate abilitățile profesionale, de toată morala și de toată etica, de toată deontologia, atunci când soluția lui este cumpărată.”

Pe de altă parte, președintele Uniunii Avocaților, Emanoil Ploșniță, a menționat că argumentele apărătorilor deseori sunt ignorate în proces, iar avocații sunt supuși inclusiv presiunilor.

Noi suntem participanți la înfăptuirea justiției și, efectiv, cerem stima și respectul față de noi. Vreau să mă credeți că în fiecare zi eu primesc 10-15 apeluri telefonice în care avocații spun că sunt amenințați. Sunt amenințați, sunt agresați verbal de către procurori. Nu putem să admitem în continuare lucrul acesta.”

Situația din domeniul justiției din Republica Moldova a fost criticată, în ultimele zile, și la nivel internațional, în contextul în care instanțele de judecată au invalidat rezultatul alegerilor pentru primăria Chișinău. Oficiali europeni și americani au atras atenția asupra ingerinței politice în justiție și și-au exprimat îngrijorarea că astfel a fost ignorat votul cetățenilor.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Cadre sonore cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
14,96
Cer senin
Umiditate:63 %
Vint:3,6 m/s
Wed
15
Thu
16
Fri
12
Sat
14
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău