Editorial al ambasadouluii Marii Britanii: R. Moldova este un exemplu pozitiv în angajamentele sale privind problema schimbărilor climatice, în pofida presiunilor asupra resurselor și a incertitudinilor politice din ultimii ani

  • 31 Octombrie 2021 12:42
Editorial al ambasadouluii Marii Britanii: R. Moldova este un exemplu pozitiv în angajamentele sale privind problema schimbărilor climatice, în pofida presiunilor asupra resurselor și a incertitudinilor politice din ultimii ani

R. Moldova este un exemplu pozitiv în angajamentele sale privind problema schimbărilor climatice, în pofida presiunilor asupra resurselor și a incertitudinilor politice din ultimii ani, consideră Ambasadorul Britanic în Republica Moldova, Steven Mark Fisher, într-un editorial publicat în Ziarul de Gardă.

Potrivit sursei citate, el a amintit că în martie 2020, R. Moldova a devenit a patra țară din lume care și-a prezentat Contribuția Națională Determinată actualizată și mai ambițioasă la Acordul climatic de la Paris (NDC). Prin NDC2, R Moldova și-a sporit ambiția de a reduce necondiționat emisiile de gaze cu efect de seră cu 70% sub nivelul său, din 1990 către anul 2030, în loc de 64-67%, așa cum s-a angajat anterior.

În opinia sa, există multe alte oportunități care trebuie încă descoperite. R. Moldova este binecuvântată cu niște resurse extraordinare: soarele său abundent ar putea fi folosit pentru a produce cantități crescute de energie solară, aducând beneficii nu numai planetei, ci și contribuind la extinderea electricității în toate părțile țării; la fel, există potențial pentru energia eoliană; Pădurile Moldovei, dacă sunt protejate corespunzător, nu numai că vor contribui la absorbția carbonului, ci vor promova și ecoturismul, care ar putea fi o sursă importantă de venituri pentru comunități locale. Sunt mândru că Marea Britanie sprijină R. Moldova în acest efort, contribuind la dezvoltarea turismului rural, a stațiunilor ecologice și a altor tipuri de ospitalitate ecologică, a scris Ambasadorul Britanic.

Totodată, el atenționează că R. Moldova nu este imună la consecințele schimbărilor climatice. Există probleme care trebuie soluționate urgent: degradarea terenurilor agricole; secetele drastice din ultimii cinci ani care au afectat recoltele; și, desigur, situația precară în ceea ce privește nivelul apei din râul Nistru, care asigură cu apă potabilă gratuită aproximativ șapte milioane de cetățeni moldoveni și ucraineni.

Ambasadorul a amintit că, în urmă cu șase ani, la Paris, comunitatea internațională a agreat să înceapă o călătorie ambițioasă: reducerea încălzirii globale cu 1,5 și 2°C (grade Celsius). Dar ritmul schimbării trebuie să accelereze.

Comunitatea internațională se va reuni în perioada 1-12 noiembrie 2021 în cadrul Conferinței ONU privind schimbările climatice, cunoscută sub denumirea de COP26, care va avea loc la Glasgow, Regatul Unit. Găzduit de Marea Britanie în parteneriat cu Italia, va fi cel mai mare summit desfășurat vreodată în Marea Britanie, cu peste 20.000 de delegați reprezentând guverne, societatea civilă, mediul academic și sectorul privat.

Ca și gazdă a Conferinței și Președinte al COP pentru anul viitor, rolul Marii Britanii este de a aduce țări și parteneri împreună și de a le oferi platforme de negociere pe care pot colabora pentru a realiza acțiuni într-un respect absolut pentru litera și spiritul Acordului de la Paris. Cele trei priorități ale acestei conferințe sunt următoarele:

Global Net Zero – Vrem să punem lumea pe o cale de a ajunge la zero emisii până la jumătatea secolului, ceea ce este esențial pentru a menține creșterea temperaturii la 1,5°C. Vom folosi COP26 pentru a îndemna toate țările să stabilească obiective de reducere a emisiilor până în 2030, care ulterior să contribuie la zero emisii;

Adaptare și Protecție – Ne vom angaja să ne adaptăm și să ne protejăm comunitățile și habitatele naturale de impactul distructiv al schimbărilor climatice;

Fonduri climatice – fonduri suficiente sunt vitale pentru abordarea crizei climatice. Țările dezvoltate au promis să strângă 100 de miliarde de dolari pe an pentru acțiuni climatice. În Marea Britanie, ne-am angajat să oferim 11,6 miliarde de lire sterline în următorii cinci ani pentru finanțarea schimbărilor climatice, scrie Ambasadorul Britanic în Republica Moldova Steven Mark Fisher, într-un editorial publicat în Ziarul de Gardă.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
-0,76
Cer senin
Umiditate:86 %
Vint:0,51 m/s
Tue
5
Wed
5
Thu
4
Fri
4
Sat
5
Arhivă Radio Chișinău