Ediția a 24-a a Salonului Internațional de Carte, deschisă la Chișinău

  • 31 August 2015 16:17
Ediția a 24-a a Salonului Internațional de Carte, deschisă la Chișinău

La Chișinău s-a deschis luni, 31 august, ediția a 24-a a Salonului Internațional de Carte care se desfășoară în paralel cu Festivalul Național al Cărții și Lecturii.

La eveniment sunt prezente edituri din Republica Moldova și din alte țări, fiind o bună ocazie de întâlnire a cititorilor cu editorii și de a discuta despre rolul pe care îl au în prezent în societate cărțile și lecturile.

Editorii din Republica Moldova, dar și cei veniți bunăoară din România, vorbesc despre o criză a lecturilor, cartea fiind un produs care nu se epuizează prea repede în stocuri. Astfel, una dintre editurile de la Chișinău prezintă pe standurile sale preponderent cărți pentru copii, acestea fiind cele care se cumpără cel mai des, după cum afirmă managerul editurii Arc, Lucia Ciocan.

„Noi ne orientăm spre cărțile pentru copii. Până la vârsta de 8-9-10 ani se vând cel mai bine. Ele ne aduc cel mai mare profit. După ce vindem o bună parte din cărțile pentru copii, putem să ne gândim să investim și în alt gen de producție, cum ar fi albumele de artă sau dicționarele, care se vând mai prost de la un timp încoace”, a declarat Lucia Ciocan.

Problema interesului scăzut față de cărți și lectură este una cronică în societatea noastră, iar curiozitatea pentru citit trebuie stimulată atât în școală, cât și în familie, sunt de părere două dintre vizitatoarele expoziției cu care am stat de vorbă, Varvara Gherman, lector la Universitatea din Tiraspol, și studenta Corina Țurcan.

„Să înceapă din familie. Înainte se citeau povești înainte de a adormi copiilor și ei erau așa de obișnuiți, că nu puteau dormi. Înseamnă că trebuie educați părinții.
 
Cititul îți îmbogățește vocabularul, îți dezvoltă memoria, te ajută să devii o personalitate, să își formezi un ”eu” al tău.
-         Și această deprindere de unde o aveți, din școală, din familie?
Mai întâi din școală, după care și familia a avut un impact.”
 
Directorul editurii Vinea din București, Nicolae Țone, editură care a publicat mai multe volume de poezie ale autorilor basarabeni, afirmă că statul, prin instituțiile sale ar trebui să se implice pentru ca aceste titluri să ajungă la cititorul care nu își poate permite să le cumpere.

„Noi ca editori ne confruntăm cu chestiunea aceasta: nu se cumpără carte. Se citește puțină poezie și se cumpără simbolic sau aproape deloc. Sunt aici 6-7 autori de-ai dumneavoastră, de le Chișinău. Dacă Ministerul Culturii ar cumpăra 50-100 de exemplare dintr-un autor și le-ar da studenților, iată o modalitate prin care cartea ajunge la un cititor nu virtual, ci real și, în același timp – o modalitate prin care editorul este interesat să publice în continuare asemenea cărți”, a declarat Nicolae Țone.

Reprezentanții editurilor afirmă că oferă prețuri reduse la cărțile expuse în cadrul Salonului Internațional de Carte, astfel încât doritorii își pot achiziționa noi titluri. Expoziția va rămâne deschisă până pe 3 septembrie.
 
Tags

Alte Noutati

LIVE: Un pământ și două ceruri cu Ana Bantoș
Meteo Chișinău
7,74
Cer senin
Umiditate:38 %
Vint:3,6 m/s
Mon
7
Tue
4
Wed
6
Thu
9
Fri
9
Arhivă Radio Chișinău