Ecuador: Valul de violențe îndepărtează perspectiva dialogului
-
12 Octombrie 2019 10:00
Principala organizație a indigenilor din Ecuador a respins vineri, la finalul unor noi manifestații violente la Quito, oferta de dialog a președintelui Lenin Moreno pentru a ieși din criza provocată de creșterea prețului benzinei, comentează AFP, preluat de Agerpres.
"Dialogul pe care îl promovează este lipsit de credibilitate", a afirmat Confederația Naționalităților Indigene din Ecuador (CONAIE) într-un comunicat, adăugând că va participa la acesta numai după "abrogarea" decretului care elimină subvențiile la carburant.
Anterior, într-un discurs televizat, șeful statului lansase un apel liderilor CONAIE "să dialogheze direct" pentru "a găsi soluții" la criza declanșată de decizia sa de a majora cu peste 100% prețul benzinei, în schimbul unui împrumut de 4,2 miliarde de dolari din partea FMI.
"Este esențial să se reducă violența (...) Țara trebuie să știe că avem dorința de a dialoga", a adăugat președintele Moreno, un liberal ales sub etichetă socialistă.
Organizația indigenilor i-a răspuns că această ofertă de dialog "are la bază (...) unul din cele mai grave masacre din istoria Ecuadorului".
În zece zile, altercațiile dintre manifestanți și forțele de ordine au făcut cinci morți, printre care un lider indigen, și peste 2.000 de răniți, potrivit biroului Avocatului Poporului, entitate publică pentru apărarea drepturilor.
Joi, responsabilii indigeni, vârful de lance al contestării sociale, au pus capăt discuțiilor demarate cu guvernul, sub medierea ONU și a bisericii catolice, și au îndemnat la "radicalizarea" acțiunilor de protest.
Vineri, noi ciocniri au izbucnit în mai multe locuri din capitală, patrulată de armată și poliție.
În împrejurimile parlamentului, indivizi cu cagule, ascunzându-se sub bucăți de scândură, au aruncat cu bolovani și rachete artizanale în direcția polițiștilor strigând "Asasinii". Forțele de ordine au replicat cu gaze lacrimogene și gloanțe de cauciuc, potrivit unor corespondenți ai agenției France Presse.
Răniții au fost evacuați de manifestanți cu ajutorul unor tărgi improvizate.
Confruntat cu cea mai gravă criză a mandatului său, președintele Lenin Moreno, ales în 2017, a transferat sediul guvernului la Guayaquil (sud-vest). Starea de urgență a fost decretată pentru 60 de zile, precum și stare de asediu în jurul instituțiilor puterii, cu 74.000 de militari și polițiști desfășurați.
Indigenii - care reprezintă 25% din cei 17,3 milioane de locuitori - resping eliminarea subvențiilor la carburanți, care îi lovește din plin: reprezentând 68% dintre săracii din țară, ei lucrează mai ales în agricultură și văd scăpând de sub control cheltuielile cu transportul produselor lor, mai scrie AFP.
Sursa:Agerpres