Ecuador: Stare de urgență pentru 60 de zile după asasinarea unui candidat la președinție

  • 10 August 2023 14:53
Ecuador: Stare de urgență pentru 60 de zile după asasinarea unui candidat la președinție

Președintele Ecuadorului, conservatorul Guillermo Lasso, a decretat joi stare de urgență la nivel național pentru 60 de zile, în urma asasinării miercuri a candidatului la președinție Fernando Villavicencio, care a fost împușcat la finalul unui miting electoral organizat la Quito, transmite EFE, citată de Agerpes.

Într-un mesaj adresat națiunii după o lungă reuniune a comitetului de securitate a statului, Lasso a anunțat că alegerile generale extraordinare vor avea loc pe 20 august, așa cum era prevăzut, dar cu o desfășurare de personal militar pe întreg teritoriul național ca parte a stării de urgență.

„În fața pierderii unui democrat și a unui luptător, alegerile nu vor fi suspendate. Ele trebuie să aibă loc, iar democrația trebuie să fie consolidată. Acesta este cel mai bun motiv pentru a ieși la vot și a apăra democrația, viața și integritatea familiei ecuadoriene și viitorul țării”, a declarat președintele.

Ca urmare a crizei de securitate prin care trece Ecuadorul din cauza creșterii infracționalității și a violenței crimei organizate, șeful statului decretase deja, de la sfârșitul lunii iulie, starea de urgență, tot pentru 60 de zile, în provinciile Manabi și Los Rios, precum și în municipiul Duran, în zona metropolitană Guayaquil, notează sursa citată

Declararea stării de urgență, care, pe lângă desfășurarea armatei pe străzi pentru a sprijini activitatea poliției, implică suspendarea unor drepturi fundamentale precum libertatea de întrunire și inviolabilitatea domiciliului, a fost o măsură recurentă a președintelui ecuadorian pentru a atenua vârfurile de criminalitate.

De mai bine de doi ani, relatările privind asasinate comise de ucigași plătiți sau de bande criminale au devenit un fapt obișnuit în Ecuador, o situație pe care guvernul o leagă în principal de crima organizată și de traficul de droguri, care a devenit puternic în zona de coastă a țării.

Președintele, care a decretat de asemenea trei zile de doliu național pentru pierderea lui Villavicencio, a afirmat că atacul „este o crimă politică ce capătă un caracter terorist”.

„Nu avem nicio îndoială că este o încercare de sabotare a procesului electoral. Nu este o coincidență că s-a produs cu câteva zile înainte de primul tur al alegerilor prezidențiale”, a declarat Lasso. 

„Pentru cei care încearcă să intimideze statul, nu vom da înapoi, statul este ferm și democrația nu va ceda în fața brutalității acestui asasinat. Nu vom preda puterea și instituțiile democratice crimei organizate, chiar dacă aceasta este deghizată în organizații politice”, a adăugat el.

Guillermo Lasso a precizat că atacul a avut loc în jurul orei locale 18:15 (23:15 GMT) „și a provocat o confruntare între polițiștii care îl păzeau pe Fernando Villavicencio și asasini”, dintre care unul a murit din cauza rănilor după ce a fost capturat.

„Asasinii, pentru a-și acoperi fuga, au aruncat o grenadă care nu a explodat în stradă și care a fost distrusă ulterior printr-o detonare controlată”, a indicat șeful statului.

„Investigațiile continuă și vom aplica toată rigoarea legii pentru ca responsabilii, atât material cât și intelectual, să suporte pedeapsa maximă”, a adăugat el.

Președintele a mulțumit pentru solidaritatea și sprijinul internațional și a apreciat prezența la alegeri a unor misiuni de observare din partea unor organizații precum Uniunea Europeană (UE) și Organizația Statelor Americane (OSA).

La rândul său, președinta Consiliului Național Electoral (CNE), Diana Atamaint, a reiterat că „datele alegerilor prevăzute pentru 20 august rămân neschimbate, în conformitate cu mandatul constituțional și legal, precum și toate activitățile din calendarul electoral”.

În acest scop, „forțele armate și poliția națională vor spori securitatea în toate secțiile electorale, astfel încât alegerile să se desfășoare în condiții garantate”.

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
19,24
Cer senin
Umiditate:42 %
Vint:2,57 m/s
Mon
15
Tue
15
Wed
14
Thu
17
Fri
17
Arhivă Radio Chișinău