Ecuador: Cenușa emisă de vulcanul Sangay afectează cinci provincii

  • 07 Martie 2021 09:18
Ecuador: Cenușa emisă de vulcanul Sangay afectează cinci provincii

Norii de cenușă degajați de activitatea eruptivă a vulcanului Sangay, situat la 200 de kilometri sud de Quito, au afectat sâmbătă cinci din cele 24 de provincii ale Ecuadorului și au condus la închiderea unui aeroport regional, au indicat autoritățile, notează AFP, preluat de Agerpres.

Potrivit celui mai recent raport al Institutului național de geofizică, însărcinat cu monitorizarea activității seismice și vulcanice, "emisiile de cenușă ale vulcanului Sangay erau observate până la 2 kilometri deasupra craterului".

"Provinciile afectate de căderile de cenușă sunt Chimborazo, Guayas, Bolivar, Los Rios și Canar", a indicat pe Twitter Serviciul național de gestionare a riscurilor și urgențelor (SNGRE) din Ecuador.

Serviciul integrat de securitate ECU911 a publicat înregistrări video și fotografii arătând mai multe localități acoperite cu o strat gri de cenușă.

În special regiunea andină Chimborazo (sud), cu o populație de o jumătate de milion de locuitori, care a fost pusă în alertă galbenă (înainte de portocaliu și roșu marcând nivelul maxim de pericol) din iunie din cauza intensificării activității vulcanului.

"Prezența cenușii în aer" a constrâns Direcția generală a aviației civile "să suspende activitățile aeroportului din Guayaquil", capitala provinciei Guayas, a declarat DGAC pe Twitter.

Același aeroport fusese deja închis în septembrie din motive identice.

Sangay, cu conul său acoperit de zăpadă atingând o altitudine de 5.230 metri, este unul dintre numeroșii vulcani activi din Ecuador, cum ar fi Tungurahua și Cotopaxi, ambii la sud de Quito.

El este considerat a fi în activitate eruptivă constantă din 1628, potrivit Institutului Geofizic, mai scrie AFP. 

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
5,52
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:1,03 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău