Economistul șef al FMI spune că prognozele din iunie vor fi mai pesimiste decât în aprilie
-
12 Iunie 2020 20:00
Economia mondială își revine mai lent decât se aștepta de pe urma pandemiei de coronavirus iar această experiență îi va lăsa cicatrici persistente, consideră economistul șef al Fondului Monetar Internațional, Gita Gopinath, transmite Bloomberg, preluat de Agerpres.
FMI urmează să publice, în data de 24 iunie, noile sale estimări privind evoluția economiei mondiale, estimări care " foarte probabil, vor fi mai pesimiste decât cele din aprilie", chiar dacă există o incertitudine profundă cu privire la aceste prognoze, a declarat Gita Gopinath într-un mesaj video publicat vineri cu ocazia celei de-a șaptea ediții anuale a Forumului asiatic de politică monetară.
În raportul World Economic Outlook publicat în luna aprilie, FMI estima că economia mondială se va contracta cu 3% în acest an, cea mai gravă contracție înregistrată după Marea Recesiune, dar a avertizat că este posibil și un rezultat mult mai grav în cazul în care coronavirusul persistă sau revine. Tot în aprilie, FMI prognoza o revenire a creșterii în 2021 când economia mondială ar urma să înregistreze o revenire de 5,8%.
"Trebuie să fim îngrijorați cu privire la traiectoria revenirii", subliniază Gita Gopinath, potrivit căruia amploarea crizei impune o realocare a forței de muncă, criză care ar putea conduce la un val de falimente și insolvențe precum și la modificarea comportamentului consumatorilor. "Multe din aceste variabile indică spre cicatrici semnificative", a adăugat economistul șef al FMI.
Gita Gopinath a apreciat că laudele pentru progresele rapide de pe piețele financiare ar trebui să revină reacției globale rapide la pandemie, care a ajutat la reducerea problemelor de lichiditate. "Am avut reduceri foarte rapide ale dobânzilor de politică monetară, injecții mari de lichidități și acestea cu siguranță au ajutat cu lichiditatea globală. Întrebarea este desigur cât timp vor continua și dacă este suficient", a spus economistul șef al FMI.
În ceea ce privește România, în luna aprilie FMI se aștepta ca economia să înregistreze o contracție de 5% în 2020, urmând să își revină în 2021, când va înregistra un avans de 3,9%. Pe de altă parte, previziunile FMI mai arătau și o creștere explozivă a ratei șomajului în România, de la 3,9% în 2019 până la 10,1% în 2020, pentru ca în 2021 să se reducă la 6%.
Sursa:Agerpres