Economii de zeci de milioane de lei, înregistrate de CNAM datorită negocierii prețurilor la medicamente și dispozitive medicale compensate

  • 22 Februarie 10:40
Economii de zeci de milioane de lei, înregistrate de CNAM datorită negocierii prețurilor la medicamente și dispozitive medicale compensate

Negocierile purtate de Compania Națională de Asigurări în Medicină privind reducerea prețurilor maxime la medicamentele și dispozitivele medicale compensate au generat anul trecut economii în fondurile de asigurare medicală obligatorie în sumă de peste 34 de milioane de lei, dintre care cea mai mare parte, cca 33 de milioane, la medicamente compensate.

Discuțiile purtate cu producătorii și furnizorii pe marginea medicamentelor și dispozitivelor incluse în anul 2023 în listă s-au soldat cu reduceri de prețuri în medie de cca 19% la medicamente și, respectiv, 24% la dispozitivele medicale.

În lista celor compensate figurează 64 de denumiri comerciale de medicamente și 57 de modele de dispozitive medicale la prețuri cu amănuntul plafonate (maxime în farmacie). Pentru aceste poziții, producătorii/furnizorii au oferit garanții de preț negociat și dețin contracte cu CNAM pentru furnizarea către farmacii la preț redus și eliberarea produselor respective în baza rețetelor compensate.

Și pacienții au cheltuit mai puțin pentru medicamentele și dispozitivele medicale parțial compensate care au preț plafonat. Volumul total al cheltuielilor în acest sens s-a redus cu aproximativ 17 milioane de lei pentru toate pozițiile de medicamente din listă.

Banii economisiți au fost direcționați spre extinderea listei cu noi poziții de medicamente și dispozitive medicale compensate din fondurile de asigurare medicală obligatorie.

Menționăm că, începând cu anul 2022, conform unei proceduri aprobate de Guvern, CNAM negociază cu producătorii/furnizorii prețurile de achiziție pentru toate medicamentele și dispozitivele medicale noi incluse spre compensare din fondurile de asigurare medicală obligatorie, în scopul reducerii prețului de producător. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Istoria la pachet cu Gheorghe Cojocaru
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:34 %
Vint:3,09 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
13
Thu
11
Arhivă Radio Chișinău