Economia Chinei se redresează, vânzările de retail au crescut pentru prima dată în acest an

  • 15 Septembrie 2020 09:49
Economia Chinei se redresează, vânzările de retail au crescut pentru prima dată în acest an

Producția industrială a Chinei a înregistrat în august cel mai rapid ritm de creștere din ultimele opt luni, în timp ce vânzările de retail au urcat pentru prima dată în acest an, datele sugerând o redresare solidă a economiei, după declanșarea pandemiei de coronavirus (Covid-19), transmite Reuters, preluat de Agerpres.

De asemenea, declinul anual al investițiilor în active fixe s-a moderat în perioada ianuarie-august 2020, datorită măsurilor de stimulare adoptate de Guvern, dar autoritățile sunt îngrijorate în privința perspectivelor, din cauza riscurilor externe, pe fondul escaladării tensiunilor dintre SUA și China.

"Credem că redresarea economiei Chinei este solidă și ar trebui să continue în trimestrul patru și în 2021, în urma creșterii semnificative a investițiilor, a redresării graduale a consumului și a rezilienței exporturilor", a apreciat Louis Kuijs, de la Oxford Economics.

Producția industrială a urcat în ritm anual cu 5,6% în august, cel mai rapid ritm de creștere din ultimele opt luni, arată datele publicate marți de Biroul de Statistică, în timp ce analiștii se așteptau la un avans de 5,1%. În iulie, creșterea a fost de 4,8%.

De asemenea, în august, vânzările de retail au crescut pentru prima dată în acest an, cu 0,5%, în timp ce analiștii se așteptau la o creștere zero. În iulie, scăderea a fost de 1,1%.

Unii analiști avertizează că avansul economiei ar putea încetini din cauza riscurilor externe, pe fondul tensiunilor comerciale dintre Washington și Beijing.

Economia chineză a crescut cu 3,2% în trimestrul doi din 2020, comparativ cu perioada similară din 2019, în urma redeschiderii fabricilor și a magazinelor. În primul trimestru din 2020 PIB-ul Chinei s-a contractat cu 6,8%. 

Sursa:Moldpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
8,29
Cer acoperit de nori
Umiditate:99 %
Vint:2,57 m/s
Fri
9
Sat
10
Sun
8
Mon
7
Tue
11
Arhivă Radio Chișinău