Economia americană a înregistrat anul trecut cel mai sever declin de la Al Doilea Război Mondial

  • 28 Ianuarie 2021 17:15
Economia americană a înregistrat anul trecut cel mai sever declin de la Al Doilea Război Mondial

Economia americană a înregistrat anul trecut cel mai sever declin de la Al Doilea Război Mondial, deoarece pandemia de coronavirus (COVID-19) a afectat semnificativ serviciile și a dus la creșterea șomajului, transmit AP și Reuters, citate de Agerpres.

Departamentul Comerțului a anunțat joi că PIB-ul SUA s-a contractat cu 3,5% în 2020, cea mai slabă performanță din 1946. Este prima scăderea anuală a economiei după declinul de 2,5% din 2009 și vine după un avans de 2,2% în 2019.

În ultimele trei luni din 2020, PIB-ul SUA a crescut în ritm anual cu 4%, în linie cu estimările analiștilor, după o creștere record, de 33,4%, în trimestrul trei, și o scădere de 33,4% în trimestrul aprilie-iunie, cel mai grav declin înregistrat de SUA de la debutul publicării datelor statistice în 1947. Datele privind evoluția Produsului Intern Brut în trimestrul patru 2020 arată că revenirea din pandemie a pierdut viteză la finele anului trecut, pe fondul celui de-al doilea val de infecții cu coronavirus și al epuizării ajutoarelor guvernamentale.

Cel mai afectat de pandemie a fost sectorul serviciilor, unde lucrează cei cu salarii mai scăzute. Redresarea a fost condusă de piața imobiliară și de industrie.

Perspectivele pentru 2021 nu sunt încurajatoare, deoarece redresarea nu se va consolida până când măsurile de sprijin nu-și fac efectul, iar vaccinurile nu sunt distribuite și nu sunt administrate pe scară largă, apreciază analiștii.

Aceștia avertizează că fără sprijin suplimentar economia riscă să se confrunte cu o nouă recesiune.

Mark Zandi, economist șef la Moody's Analytics, estimează că economia SUA va înregistra în acest trimestru o creștere de 4,4% în ritm anual, dacă sunt extinse măsurile de sprijin.

La finele lunii decembrie erau încă 16 milioane de americani care se bazau pe alocațiile de șomaj. Președintele Fed, Jerome Powell, a avertizat miercuri că rata reală a șomajului se apropie de 10%, față de cifrele oficiale de 6,7%.

Pentru 2021, Fondul Monetar Internațional mizează pe o creștere de 5,1% a economiei americane, stimulată de ultimul plan de susținere în valoare de 900 de miliarde de dolari adoptat la finele lunii decembrie. Ar fi vorba de cea mai puternică creștere anuală înregistrată de economia americană după 1984. În schimb, Rezerva Federală americană mizează pe o creștere de 4,2% în 2021 și un avans de 3,2% în 2022.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
13,24
Câțiva nori
Umiditate:54 %
Vint:3,09 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
9
Wed
15
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău