Ecologiștii cer să nu fie semnat niciun acord între Kiev și Chișinău privind construcția Complexului Hidroenergetic Nistrean până nu va fi evaluat impactul

  • 14 Ianuarie 2019 16:06
Ecologiștii cer să nu fie semnat niciun acord între Kiev și Chișinău privind construcția Complexului Hidroenergetic Nistrean până nu va fi evaluat impactul

După o pauză de trei ani, au fost reluate ședințele bilaterale moldo-ucrainene privind protecția mediului legate de construcția Complexului Hidroenergetic Nistrean, însă deocamdată nu sunt progrese la aceste negocieri, anunță autoritățile de la Chișinău.

Ecologiștii de la Chișinău cred că în acest an electoral nu se vor lua decizii, iar unii atenționează că înainte de a semna un protocol cu Ucraina trebuie să aștepte rezultatele unor studii de ecologie.

Deși până în prezent au avut loc mai multe întruniri între reprezentanții Chișinăului și Kievului de negociere a prevederilor de protecție a mediului la funcționarea Complexului Hidroenergetic Nistrean, deocamdată nu au fost înregistrate progrese.

Ecologiștii de la Chișinău consideră că în acest an nu va fi luată o decizie privind acest complex, întrucât este un an electoral. Iuliana Cantaragiu, expertă în cadrul Asociației „Centrul Național de Mediu”.

„Negocierile acestea sunt înghețate, atâta timp cât noi suntem în prag de alegeri. Nicio decizie nu poate fi luată, ceea ce este un lucru pozitiv, pentru că sunt încă foarte multe lucruri de discutat și nu va semnat un acord în pripă la comanda cuiva. Partea pozitivă a lucrurilor este că există în derulare un proiect finanțat de suedezi, care are menirea de a crește capacitățile echipei noastre de negociatori”.

Construcția  ar afecta flora și fauna și nu va putea alimenta în continuare cu apă cetățenii R. Moldova și Ucrainei, atenționează președintele Mișcării Ecologiste din Moldova, Alecu Reniță. El speră că autoritățile de la Kievul, sub presiunea ecologiștilor, vor renunța la Strategia energetică  din 2016 și nu vor permite  construirea de baraje partea de sus a Nistrului, adică în Ucraina Apuseană.

Peste opt milioane de cetățeni, atât din R. Moldova și din Ucraina se află în bazinul hidrografic al Nistrului. Nimeni nu are puterea și posibilitatea să asigure cu apă această populație în afară de râul Nistru. Am cerut și UE, dar și colegilor de la Kiev să facem un studiu despre impactul de mediu al acestui complex. Noi am cerut să nu se semneze niciun acord până nu avem rezultatele a două studii de evaluare a impactului construcției acestui complex.

Acum un an, Ministerul Economiei și Infrastructurii anunța că Republica Moldova este aproape de un compromis cu Ucraina pentru soluționarea problemelor ecologice ale râului Nistru, provocate de complexul hidroenergetic Dnestrovsk. Construcția acestui nod hidrotehnic  a început încă în 1981. Proiectul a fost stopat, după destrămarea URSS,  din lipsă de bani, scrie mold-street.md.

Lucrările au fost reluate în 2007. O anchetă publicată anterior de presa de la Chișinău a scos la iveală că Moldova a făcut mai multe cedări Ucrainei, inclusiv și o parte din teritoriul țării, necesar pentru infrastructura complexului.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
3,29
Cer acoperit de nori
Umiditate:99 %
Vint:1,54 m/s
Sat
6
Sun
4
Mon
3
Tue
3
Wed
2
Arhivă Radio Chișinău