Echipamentele medicale oferite de UE, Germania și OMS, în valoare de 14 milioane de lei, au fost donate spitalelor din R. Moldova. „Sunt niște echipamente așteptate, foarte necesare, sunt o gură de aer pentru cei aflați în stare gravă”

  • 10 Martie 2021 12:27
Echipamentele medicale oferite de UE, Germania și OMS, în valoare de 14 milioane de lei, au fost donate spitalelor din R. Moldova. „Sunt niște echipamente așteptate, foarte necesare, sunt o gură de aer pentru cei aflați în stare gravă”

Uniunea Europeană și Organizația Mondială a Sănătății au donat astăzi Republicii Moldova echipamente medicale în valoare de 14 milioane de lei. Echipamentele vor ajunge în toate spitalele, iar autoritățile din sănătate spun că acestea chiar sunt o gură de oxigen în contextul în care numărul de pacienți infectați cu COVId-19 este tot mai mare.

300 concentratoare de oxigen, 1200 puls oximetre și 5 ventilatoare pentru pacienți urmează să ajungă în spitalele din Republica Moldova, care tratează bolnavii de COVID-19. Autoritățile sanitare de la Chișinău afirmă că aceste echipamente sunt așteptate, în contextul în care situația epidemiologică se înrăutățește și reprezintă o adevărată gură de aer pentru pacienții aflați în stare gravă în spitale. Secretarul de Stat din cadrul Ministerului Sănătății, Tatiana Zatîc.

Sunt niște echipamente așteptate, foarte necesare în contextul situației epidemiologice agravate în Republica Moldova, sunt echipamente așteptate pentru pacienți, sunt o gură de aer pentru cei aflați în stare gravă în spitale. Avem în ultima perioadă mulți pacienți gravi cu COVID-19, care stau îndelungat în spitale, în stări critice și au nevoie de aceste echipamente”.

Aceste echipamente sunt necesare, pentru că numărul pacienților în stare gravă este în creștere, spune directorul spitalului Toma Ciorbă din Capitală, Sergiu Vasilița.

Acest ajutor vine într-o perioadă foarte critică pentru sistemul de sănătate. Cea mai solicitată tehnologie pentru pacienții COVID este cea de producere a oxigenului. Numărul pacienților gravi care au nevoie de oxigenare a crescut brusc în ultimele două săptămâni”.

O parte a donației de 600 de puls oximetre a fost oferită și de Germania, în parteneriat cu Uniunea Europeană și Organizația Mondială a Sănătății. Șeful Delegației UE la Chișinău, Peter Michalko, a declarat că statele membre ale Uniunii vor continua să sprijine Republica Moldova.

UE și statele membre au mobilizat toate mijloacele pe care le au la dispoziție pentru a obține consolidarea sistemului de sănătate publică și pentru a atenua impactul socio-economic al COVID-19 în Republica Moldova. Obiectivul nostru e de a susține Republica Moldova să țină sub control epidemia, dar și ajuta pacienți și capacitățile sectorului de sănătate în salvarea vieților. UE a donat deja echipamente pentru lucrătorii din prima linie, dar și dispozitive medicale. Acum mai mult ca niciodată e important e să fim solidari și să apreciem efortul muncitorilor din prima linie”.

Acesta nu este primul lot de ajutor medical oferit de partenerii externi ai Republicii Moldova în lupta cu pandemia de COVID-19. Uniunea Europeană a alocat un pachet în valoare de 128 de milioane de euro, pentru a asista Republica Moldova în lupta împotriva virusului, livrând materiale și echipamente medicale, oferind sprijin pentru consolidarea sistemului de sănătate și redresarea economică, precum și susținerea grupurilor vulnerabile.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
11,07
Cer acoperit de nori
Umiditate:89 %
Vint:7,2 m/s
Fri
9
Sat
10
Sun
7
Mon
9
Tue
12
Arhivă Radio Chișinău