Echipamente pentru tratarea bolnavilor de COVID, donate de UE și OMS. Mihail Ciocan: „Ne confruntăm cu cel de-al cincilea val al epidemiei, foarte contagios, iar aceste dispozitive ne vor fi de mare ajutor”

  • 24 Ianuarie 2022 15:14
Echipamente pentru tratarea bolnavilor de COVID, donate de UE și OMS. Mihail Ciocan: „Ne confruntăm cu cel de-al cincilea val al epidemiei, foarte contagios, iar aceste dispozitive ne vor fi de mare ajutor”

Un lot de trei mii de pulsoximetre și trei sute de concentratoare de oxigen, din partea Uniunii Europene și Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), a fost donat astăzi Institutului de Medicină Urgentă din Chișinău, transmite MOLDPRES.

„Este vorba de o donație importantă de echipamente, vital necesare în tratarea pacienților cu COVID-19. Ne confruntăm cu cel de-al cincilea val al epidemiei, foarte contagios, iar aceste dispozitive ne vor fi de mare ajutor”, a declarat Mihail Ciocan, directorul Institutului de Medicină Urgentă, potrivit sursei citate.

La rândul său, Ion Prisăcaru, secretar de stat la Ministerul Sănătății, a estimat că această donație face parte dintr-un suport continuu din partea partenerilor de dezvoltare care ne ajută să facem față pandemiei. „Fiecare lucrător medical, fiecare instituție medicală simte acest sprijin. Datorită acestui ajutor am făcut față pandemiei până acum și continuăm s-o facem. Suntem pregătiți pentru acest val, avem o experiență în spate, avem nevoie doar de solidaritatea comunității, căreia îi solicităm să se vaccineze ca să ieșim din pandemie cât mai curând”, a relevat oficialul.

Reprezentantul Delegației UE în Republica Moldova, Gintas Baranauskas, a reconfirmat că Uniunea Europeană va continua să susțină Republica Moldova. „Suntem alături de poporul din Moldova și vom ajuta pe toate căile la consolidarea sistemului medical al țării pentru a depăși criza cauzată de noul coronavirus”, a spus Baranauskas.

„Doi ani în urmă pe teritoriul european au fost înregistrate primele cazuri de infectare cu noul virus. Pandemia încă nu a luat sfârșit și astăzi suntem aici cu echipamentul care va putea preveni răspândirea bolii. Statisticile arată că situația este depășită mai ușor acolo unde este mare rata de vaccinare, de aceea îndemnăm pe toți să se vaccineze și împreună să facem tot posibilul ca să ieșim din această pandemie”, a subliniat Miljana Grbic, reprezentanta OMS în Republica Moldova.

Valoarea donației este de 253 mii de euro. Cele trei mii de pulsoximetre și trei sute de concentratoare de oxigen vor fi distribuite în toate instituțiile medicale din țară, inclusiv din stânga Nistrului, în funcție de numărul de paturi.

Tags

Alte Noutati

LIVE: La minut
Meteo Chișinău
12,74
Cer acoperit de nori
Umiditate:83 %
Vint:6,17 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău