Echipa trimisă de OMS să cerceteze originea virusului nu a vizitat Wuhan în cele trei săptămâni petrecute în China

  • 28 August 2020 09:30
Echipa trimisă de OMS să cerceteze originea virusului nu a vizitat Wuhan în cele trei săptămâni petrecute în China

O echipă a Organizației Mondiale a Sănătății care investighează originile coronavirusului nu a vizitat Wuhan, alimentând îngrijorarea guvernelor occidentale cu privire la angajamentul Beijingului de a identifica sursa pandemiei, scrie Mediafax.

O călătorie recent încheiată de trei săptămâni în China a unei echipe OMS nu a presupus o vizită în Wuhan, orașul central din China, unde au fost depistate primele cazuri de coronavirus in decembrie 2019, a confirmat agenția ONU.

„Delegația OMS și-a așezat baza în Beijing timp de trei săptămâni și nu s-a aflat niciun moment în apropierea orașului Wuhan”, a declarat pentru Financial Times un înalt oficial american. „Orice șansă de a găsi dovezi importante a dispărut”.

Dave Sharma, un parlamentar al guvernului australian, a declarat: „Comunitatea internațională are dreptate să aibă îngrijorări serioase cu privire la rigoarea și independența răspunsului timpuriu al OMS la această pandemie și a dorinței sale aparent de a evita să ofenseze China. Dacă această afirmație este dovedită, este un alt incident tulburător că OMS care pune sensibilitățile politice ale unui stat membru peste interesele de sănătate publică ale lumii. Cu toții suportăm acum costurile imense ale unei astfel de politici”.

 

După ce inițial a respins apelurile din Australia, SUA și alte țări pentru o achetă privind orginia coronaviruslui, în mai, președintele chinez Xi Jinping a aprobat o anchetă condusă de OMS.

Dar rezoluția OMS „de a identifica sursa zoonotică a virusului și calea de trecere la populației umană” - care a fost susținută de peste 130 de țări - a fost blocată de îngrijorările legate de transparență și acces.

OMS a spus că echipa sa a avut conversații (la distanță) cu oameni de știință superiori ai Institutului de Virologie din Wuhan

Mike Pompeo, secretarul de stat american, a declarat, în iulie, că el crede că rezultatele anchetei vor fi „complet albite”.

În mai, președintele Donald Trump a încheiat legăturile SUA cu OMS, despre care a spus că se află sub „controlul total” al Beijingului.

Ministerul de externe al Chinei a declarat miercuri că preocupările privind credibilitatea anchetei au fost „total nejustificate”.

Ministerul a declarat că Guvernul Chinei a acționat în mod responsabil invitând o echipă OMS în țară, în timp ce se afla încă într-o „perioadă critică” de prevenire a reapariției virusului.

Ca răspuns la întrebările puse de Financial Times, OMS a spus că echipa sa a avut conversații (la distanță) cu oameni de știință superiori ai Institutului de Virologie din Wuhan.

„Echipa internațională va colabora cu cercetătorii chinezi pentru a susține aceste studii inițial de la distanță, iar mai târziu la nivel local. Momentul exact va depinde de rezultatele preliminare ale studiilor inițiale”, a spus organizația.

OMS a refuzat să comenteze dacă echipa intenționase să viziteze Wuhan.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Agenda globală
Meteo Chișinău
12,74
Cer senin
Umiditate:80 %
Vint:2,06 m/s
Wed
15
Thu
16
Fri
11
Sat
13
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău