Echipa OMS care a anchetat la Wuhan originile pandemiei de coronavirus nu va da publicității concluzii provizorii

  • 05 Martie 2021 10:05
Echipa OMS care a anchetat la Wuhan originile pandemiei de coronavirus nu va da publicității concluzii provizorii

Echipa de experți ai Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) care a anchetat în ianuarie originile pandemiei de coronavirus în orașul Wuhan din China a decis să nu publice concluzii provizorii, scrie joi cotidianul Wall Street Journal, preluat de AFP.

Decizia a fost luată în contextul unor tensiuni tot mai mari între Statele Unite și China privind condițiile puse de Beijing pentru accesul pe teren al reprezentanților OMS.

Directorul general al organizației, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a anunțat în 12 februarie că experții vor publica rapid un raport provizoriu, în care vor face un rezumat al cercetărilor la fața locului în China, desfășurat timp de o lună; raportul final ar urma să apară în câteva săptămâni.

Raportul provizoriu nu apăruse însă nici joi, la mai bine de trei săptămâni după misiunea în China.

"Prin definiție, un rezumat nu conține toate detaliile (...) Și fiindcă există un interes atât de mare pentru acest raport, doar un rezumat nu ar satisface curiozitatea cititorilor", a declarat ziarului Wall Street Journal expertul care a condus echipa de anchetă, Peter Ben Embarek.

Un purtător de cuvânt citat de aceeași publicație americană a afirmat că OMS intenționează acum să publice săptămânile viitoare un raport complet cu principalele concluzii ale anchetei.

Tot joi, într-o conferință de presă, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat de la Washington, Ned Price, a cerut Beijingului să dea dovadă de transparență. "Ceea ce am indicat clar de câteva săptămâni este că suntem profund îngrijorați de modul în care au fost comunicate primele rezultate ale echipei de anchetă privind COVID-19 și de întrebările despre procesul care a stat la baza acestor rezultate".

Într-o scrisoare deschisă publicată în aceeași zi, 24 de cercetători internaționali au cerut o nouă anchetă, independentă și aprofundată, acuzând "limitările structurale" impuse activității experților OMS în timpul misiunii în China.

Statele Unite și unii experți ai OMS fac presiuni asupra Chinei, după încheierea anchetei pe teren, pentru a obține mai multe date. La momentul respectiv, același lucru îl ceruse și Ben Embarek într-un dialog cu AFP.

Echipa OMS a apreciat într-o conferință de presă la finalul misiunii că este "foarte improbabil" ca virusul să fi scăpat din institutul de virusologie din Wuhan, așa cum susținea administrația fostului președinte american Donald Trump. La scurt timp după aceea, Adhanom Ghebreyesus a precizat că "toate ipotezele rămân deschise".

Sursa: AGERPRES

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
13,85
Cer acoperit de nori
Umiditate:72 %
Vint:5,66 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău