Echipa OMS, așteptată în China pentru a ancheta originea pandemiei

  • 05 Ianuarie 2021 11:34
Echipa OMS, așteptată în China pentru a ancheta originea pandemiei

O echipă din cadrul Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) este în cele din urmă așteptată în China pentru a ancheta originea pandemiei, la mai bine de un an de la apariția noului coronavirus, relatează marți AFP.

Vizita celor zece experți ai OMS reprezintă un subiect extrem de sensibil pentru regimul chinez, dornic să evite orice responsabilitate pentru epidemia care a provocat peste 1,8 milioane de decese pe întreg globul. Într-o asemenea măsură încât această vizită capătă aspectul unei misiuni secrete. Datele sale nici măcar nu au fost specificate, OMS făcând referire pur și simplu la ''prima săptămână a lunii ianuarie'', notează AFP.

Deși a reușit să eradicheze practic boala de pe teritoriul său, Beijingul nu a reușit să-l împiedice pe președintele SUA, Donald Trump, să acuze în mod regulat că a răspândit ''virusul chinez'' pe planetă - și chiar că l-ar fi lăsat să scape dintr-un laborator de virologie din Wuhan, orașul din centrul țării în care a apărut virusul, la sfârșitul anului 2019.

Semn de încordare, țara comunistă l-a condamnat săptămâna trecută la patru ani de închisoare pe jurnalistul Zhang Zhan, care a relatat despre carantina din Wuhan. Iar autoritățile nu pierd nicio ocazie să pună la îndoială originea chineză a virusului, după ce inițial au aruncat vina pe o piață din Wuhan unde erau vândute animale vii.

"Din ce în ce mai multe cercetări sugerează că epidemia ar fi putut apărea în multe locuri din lume", a declarat la sfârșitul săptămânii trecute ministrul de Externe, Wang Yi.

Din cauza epidemiei, experții internaționali vor trebui să urmeze o carantină de două săptămâni după sosirea lor în Beijing. Ei vor avea la dispoziție trei până la patru săptămâni pentru anchetă. Astfel, ei s-ar putea deplasa la Wuhan în jurul datei de 20 ianuarie, la an după instituirea carantinei în această metropolă cu 11 milioane de locuitori, la 23 ianuarie 2020. Data de 20 ianuarie este, de asemenea, cea la care Donald Trump trebuie să părăsească reședința de la Casa Albă, iar unii observatori presupun că Beijingul ar fi dorit să aștepte plecarea sa înainte de debutul efectiv al anchetei, pentru a nu oferi impresia că cedează exigențelor președintelui republican. Acesta din urmă a solicitat în repetate rânduri o anchetă internațională asupra originii virusului, o cerere preluată de Australia - supusă în ultimele luni sancțiunilor comerciale chineze.

Întârzierea cu care China a acceptat o anchetă independentă înseamnă că primele urme ale infecției vor fi dificil de identificat de către cercetători.

''Nu sunt optimist. Ei vor ajunge după bătălie'', a avertizat specialistul în boli infecțioase Gregory Gray de la Universitatea Duke din Statele Unite.

''Va fi incredibil de dificil de identificat originea virusului'', a declarat Ilona Kickbusch de la Institutul Universitar de Studii Internaționale și Dezvoltare din Geneva.

Oamenii de știință cred în general că gazda inițială a virusului a fost un liliac, însă animalul intermediar care a permis contaminarea umană nu este cunoscut. Media chineze evocă din ce în ce mai des ipoteza importării virusului prin intermediul alimentelor congelate, teorie respinsă de OMS.

Pentru organizația internațională, acuzată de administrația Trump de tendințe pro-chineze, nu există nicio îndoială că experții săi vor putea investiga liber, chiar dacă Beijingul încă nu a confirmat că Wuhan se află într-adevăr în programul vizitei. ''Echipa va merge la Wuhan, acesta este obiectivul misiunii'', a declarat la jumătatea lunii decembrie directorul Programului pentru urgențe sanitare al instituției cu sediul la Geneva, Michael Ryan. "Vom lucra alături de colegii noștri chinezi, aceștia nu vor fi (...) supravegheați de oficiali chinezi", a asigurat el.

Misiunea este formată din zece oameni de știință (Danemarca, Regatul Unit, Olanda, Australia, Rusia, Vietnam, Germania, Statele Unite, Qatar și Japonia) recunoscuți în domeniile lor de expertiză.

"Scopul nu este să fie desemnată vinovată o țară sau o autoritate", a declarat pentru AFP unul dintre membrii echipei, Fabian Leendertz, de la Institutul Robert Koch din Germania. ''Este vorba despre înțelegerea a ceea ce s-a petrecut pentru a împiedica să se întâmple din nou''.

În cazul în care ancheta ar fi obstrucționată de autorități, ''acest lucru ar avea un impact negativ asupra reputației politice și științifice a Chinei'', a atras atenția profesorul Gregory Gray.

Însă, aspectele politice fac puțin probabil ca investigarea unei ipoteze, aceea că focarul ar fi fost provocat de o scurgere din Institutul de Virologie din Wuhan, să aibă mână liberă, a declarat Raina MacIntyre, care ocupă funcția de director al Programului de cercetare în domeniul biosecurității din cadrul Institutului Kirby din Australia. ''Cred că este puțin probabil ca toate virusurile din laborator să fie în acel moment puse la dispoziția echipei'', a spus ea. 'Deci eu nu cred că vom cunoaște vreodată adevărul'', a adăugat cercetătoarea, citată de Reuters.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
6,63
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:1,54 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău