DW: ”Joc politic periculos la Chișinău – corupții, transfugii și socialiștii s-au unit contra președintelui Maia Sandu” (Revista presei)

  • 15 Februarie 2021 09:26
DW: ”Joc politic periculos la Chișinău – corupții, transfugii și socialiștii s-au unit contra președintelui Maia Sandu” (Revista presei)

Revista presei din 15 Februarie 2021

Alegerile anticipate se amână?”, se întreabă și încearcă să găsească răspuns analistul Nicolae Negru, în editorialul său din Ziarul Național. Autorul amintește evenimentele din Parlament de săptămână trecută, când a fost respinsă candidatura Nataliei Gavriliță și formarea unui Guvern, după care Maia Sandu a desemnat-o repetat, scopul fiind declanșarea alegerilor anticipate. ”Dodon și deputații socialiști au trecut rubiconul, formalizându-și relațiile cu deputații lui Șor și ai lui Plahotniuc, în pofida nenumăratelor jurăminte că nu vor face lucrul acesta. Din întâmplare, decizia PSRM de a veni cu propriul candidat la funcția de prim-ministru a fost anunțată după întâlnirea lui Dodon cu Ambasadorul Rusiei, Oleg Vasnețov. Și tot din întâmplare, în acest moment fierbinte, Dodon, care îi reproșa Maiei Sandu vizita în Franța, a plecat la Moscova, într-o vizită „personală”, girată de Ambasadorul Rusiei”, mai amintește Nicolae Negru. Cu privire la re-desemnarea Nataliei Gavriliță, el crede că Maia Sandu a făcut ”o demonstrație de forță”, dar că acest gest, ”fără a consulta Curtea Constituțională în chestiunea candidatului propus de majoritatea parlamentară, seamănă a grabă nejustificată, a slăbiciune”.

Joc politic periculos la Chișinău – corupții, transfugii și socialiștii s-au unit contra președintelui Maia Sandu”, titrează DW, cu referire la evenimentele de săptămâna trecută, legate de înaintarea repetată a aceleiași candidaturi la funcția de prim-ministru de către Maia Sandu. ”În aceste condiții se discută inclusiv despre posibila suspendare a șefului statului. Analiștii politici susțin însă că este puțin probabil că se va ajunge la aceasta, deoarece pentru declanșarea mecanismului e nevoie de votul a două treimi din deputați, adică 67 de voturi din totalul de 101. Opozanții Maiei Sandu din Parlament nu au aceste voturi. În plus, în eventualitatea unui referendum (obligatoriu în cazul suspendării șefului statului), cel mai probabil Maia Sandu va fi reconfirmată de popor, momentan ea bucurându-se de un sprijin popular fără precedent în Moldova pe fundalul acțiunilor anticorupție pe care le întreprinde. În opinia analistului politic de la Chișinău, Igor Boțan, această situație va fi soluționată de Curtea Constituțională. Potrivit lui, în acest sens, Maia Sandu are argumente puternice: „Ea a invocat Hotărârea Curții Constituționale din 22 aprilie 2013 privind statul de drept și necesitatea eradicării corupției. În acest sens, există foarte mult câmp de manevră”, crede analistul, citat de DW.

Maia Sandu a făcut o mișcare politică pe cât de curajoasă, pe atât de riscantă, înfruntând o majoritate parlamentară care a încercat să-i impună o candidatură la funcția de prim-ministru”, scrie Vlad Țurcanu pentru Podul.ro. El estimează că: ”E de așteptat și o reacție în acest sens din partea Federației Ruse, preocupată ca favoritul său, Igor Dodon, să recâștige teren după eșecul de la alegerile prezidențiale. De altfel, acesta a plecat la Moscova, „după instrucțiuni”, cum se spune la Chișinău, imediat după încercarea sa de a prelua inițiativa în confruntarea cu Maia Sandu. O dezvăluire de presă a reconfirmat recent legătura sa strânsă cu autoritățile de la Kremlin, dovedindu-se că Ambasada rusă de la Chișinău i-a rezervat biletul de avion spre Moscova, printr-o scrisoare trimisă pe adresa administrației Aeroportului Internațional Chișinău. Atât Dodon, cât și aliații săi de conjunctură din Parlament, vor încerca din răsputeri să prevină scenariul alegerilor parlamentare anticipate, care le pot reduce simțitor ponderea politică și le pot amenința pozițiile economice dominante. Îndârjirea cu care își apără în aceste zile posesiunile dobândite pe căi obscure le trădează teama de a pierde mai mult decât atât: chiar libertatea, dacă în Republica Moldova va începe să funcționeze justiția”, conchide autorul.

Hotarul de la Nistru, tot mai sufocant”, relatează Gazeta de Chișinău. Jurnaliștii au discutat cu primarii mai multor localități din Zona de Securitate. Unul dintre ei, Sergiu Oprea, primarul de Corjova, Dubăsari, a informat că începând cu 1 februarie au dispărut posturile mobile care puteau fi văzute la intrarea în localitate, dar au rămas blocurile de beton care separă satele Cocieri de Corjova și camerele video instalate de autoritățile separatiste care monitorizează locuitorii din regiune. ”Nu pandemia ne-a făcut viața grea, ci politică și interesele economice ale celor care au acaparat această regiune. Un singur lucru dorim, să fie ridicată carantina și să ni se permită să mergem liber, nu monitorizați de camere video, și fără să completăm fișe „migraționale” ca să ajungem acasă”, a mai spus primarul.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de Izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
7,18
Cer senin
Umiditate:96 %
Vint:2,06 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău