După vizita la Kiev, Blinken s-a întâlnit cu aliați din NATO la Bruxelles, în efortul de a susține unitatea alianței

  • 09 Septembrie 2022 17:51
După vizita la Kiev, Blinken s-a întâlnit cu aliați din NATO la Bruxelles, în efortul de a susține unitatea alianței

Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, s-a întâlnit vineri la Bruxelles cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, și cu ambasadori aliați, în contextul în care Washingtonul încearcă să întărească unitatea Alianței, în așteptarea unei ierni în care Europa se confruntă cu costuri crescute ale energiei, relatează Reuters.

Blinken le-a prezentat totodată interlocutorilor săi concluzii ale noii sale vizite neanunțate la Kiev, în cursul căreia a promis creșterea ajutorului militar și a fost informat despre contraofensiva ucraineană împotriva forțelor ruse.

Unii analiști afirmă că deficiențele de aprovizionare și creșterea costului vieții riscă să submineze sprijinul Occidentului pentru Kiev, notează Reuters.

"Președintele (rus Vladimir) Putin a crezut că poate diviza și slăbi NATO. Astăzi, alianța este mai puternică, mai unită și mai bogată în resurse decât oricând înainte", a declarat Blinken la o conferință de presă după întrevederile de la Bruxelles.

La rândul său, Stoltenberg a remarcat că presiunile asupra livrărilor de energie și creșterea costului vieții vor pune la încercare "unitatea și solidaritatea noastră".

"Dar prețul pe care îl plătim este în bani, în timp ce prețul plătit de ucraineni se măsoară în vieți, vieți pierdute în fiecare zi", a subliniat secretarul general al NATO.

Mai devreme, într-o escală în Polonia, secretarul de stat american și-a exprimat convingerea că Europa va lua măsuri decisive pentru a se elibera de ceea ce a numit "strânsoarea de care dispune Rusia asupra Europei" prin intermediul livrărilor de gaz, transmite agerpres.

A înfrunta Moscova în legătură cu Ucraina "are un preț, dar costul inacțiunii ar fi mult mai mare", a atenționat Blinken mai devreme vineri.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ora de muzică cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
24,4
Cer senin
Umiditate:48 %
Vint:5,66 m/s
Sun
18
Mon
15
Tue
11
Wed
15
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău