După cazul dosarului în care era vizat ex-directorul SIS, procurorul general a convocat o ședință

  • 18 Septembrie 2020 09:19
După cazul dosarului în care era vizat ex-directorul SIS, procurorul general a convocat o ședință

Procurorul general, Alexandr Stoianoglo, a convocat o ședință cu participarea conducătorilor procuraturilor specializate și a celei municipale, subdiviziuni cu competențe în investigarea dosarelor ce conțin secret de stat.

Potrivit unui comunicat al Procuraturii Generale, ședința a avut loc în contextul „problematicilor reliefate” în speța ”ex-directorului SIS, Vasile Botnari, vizat în dosarul expulzării profesorilor turci. Procurorul general a atenționat asupra necesității selectării atente a materialelor și cauzelor penale ce necesită a fi secretizate, asigurării accesului părților la materiale, modului de desfășurare a urmăririi penale și a cercetărilor judecătorești, și, în special, a condițiilor pronunțării sentințelor pe aceste categorii de dosare.
 
Conducerea Secției control al activității speciale de investigații și asigurarea regimului secret din cadrul Procuraturii Generale a fost orientată în a constitui o evidență separată a unor astfel de dosare, cu monitorizarea desfășurării urmăririi penale și examinării lor în judecată, astfel încât să fie evitate, pe viitor, probleme analogice, se mai arată în comunicat. 
 
”Nu este un caz ordinar, nici pentru procurori, nici pentru judecători, deoarece astfel de dosare sunt unicale ca experiență pentru toți actorii implicați în actul de justiție.”- a menționat procurorul general, accentuând faptul că sentința de condamnare a fostului director SIS urma a fi pronunțată public în partea ce nu conținea secret de stat.
 
De asemenea, în calitate de membru al CSM, procurorul general a declarat că va pune în discuție problematica acestui caz, cu solicitarea instituirii unor garanții sub aspectul reglementărilor normative. Și anume, care ar statua că în procesul judiciar pe cauze penale clasificate să fie asigurate și respectate toate drepturile procesuale ale victimelor și ale părților vătămate, astfel încât acestea să poată participa la toate acțiunile ce-i vizează, iar sentința în privința inculpaților să fie pronunțată public.
 
Menționăm că deși Alexandr Stoianoglo a anunțat că Vasile Botnari a fost condamnat la închisoare cu suspendare în dosarul respectiv, ulterior s-a aflat că acesta a fost pedepsit doar cu o amendă de 88.000 de lei și interdicția de deține funcții publice pentru o perioadă. 
Tags

Alte Noutati

LIVE: Ora de vârf cu Corneliu Rusnac
Meteo Chișinău
4
Nori împrăștiați
Umiditate:75 %
Vint:2,57 m/s
Wed
-0
Thu
-1
Fri
-2
Sat
-4
Sun
-3

Curs oficial BNM 26 Ianuarie 2021

MDL RATĂ TREND
EUR 21.2242 -0.0705
USD 17.4569 -0.0280
RON 4.3540 -0.0147
UAH 0.6202 -0.0005
RUB 0.2319 -0.0016
Arhivă Radio Chișinău