După mult timp Rusia a lovit masiv din nou Insula Șerpilor vizând puncte militare ucrainene. Ucraina susține că „insula este goală”

  • 13 Iulie 2023 09:52
După mult timp Rusia a lovit masiv din nou Insula Șerpilor vizând puncte militare ucrainene. Ucraina susține că „insula este goală”

Potrivit portalului rusesc topwar.ru, pe 12.07.2023, Forțele Armate ale Federației Ruse au executat un atac cu rachete și drone asupra unor obiective militare aparținând armatei ucrainene de pe Insula Șerpilor, scrie defenseromania.ro.

Atacul a fost confirmat de mai mulți utilizatori de pe Telegram, atât ruși, cât și ucraineni. Deocamdată, nu există niciun fel de informații despre eventuale victime sau pagube materiale.

Cu puțin timp înaintea apariției informațiilor despre atacul asupra Insulei Șerpilor, în Regiunea Odesa a fost anunțată o alertă de raid aerian.

Ucrainenii susțin că Insula Șerpilor „era goală”

În timp ce presa ucraineană afirmă că “pe insulă nu există facilități militare ale Forțelor Armate ale Ucrainei”, partea rusă susține că “nu ar avea niciun sens ca armata rusă să lovească un teritoriu gol, consumând rachete și drone scumpe”.

Recent, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, însoțit de șeful biroului său, Andriy Yermak, și de leful serviciilor de informații militare ucrainene, generalul maior Kirill Budanov, a vizitat Insula Șerpilor.

Aceștia au depus coroane de flori la un memorial ridicat în onoarea apărătorilor insulei. În timpul în care Zalensky s-a aflat pe Insula Șerpilor, nu au existat lovituri din partea Rusiei asupra acesteia.

Partea rusă susține acum că trupele sale efectuează lovituri cu arme de mare precizie asupra lucurilor de concentrare a personalului și echipamentelor militare aparținând Forțelor Armate ale Ucrainei, precum și de depozitare a muniției formațiunilor ucrainene. Aceste lovituri sunt preventive, vizând distrugerea potențialului de luptă al unităților ucrainene, care poate fi întrebuințat în timpul contraofensivei aflate în curs de desfășurare sau în alte planuri agresive împotriva Rusiei. 

Insula Șerpilor un obiectiv strategic important pentru Rusia și Ucraina, dar foarte expusă militar

Comentariul autorului: Probabil că, în urma debarcării recente a președintelui Volodimir Zelenskj  pe Insula Șerpilor, partea ucraineană a încercat să creeze noi puncte de sprijin în zonă, pentru a preveni reluarea controlului rusesc asupra acesteia, mai ales în perspectiva foarte probabilă de neprelungire a acordului privind cerealele, care expiră în câteva zile.

Trebuie menționat faptul că, de la începutul invaziei militare a Rusiei în Ucraina, mica insulă din Marea Neagră, considerată un punct strategic pentru controlul situației din zonă, a fost controlată succesiv de cele două părți.

În cele din urmă, ambele părți au renunțat la utilizarea insulei, din cauza expunerii militarilor aflați pe aceasta și a pierderilor mari și nejustificate ce au fost înregistrate.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
19,4
Cer senin
Umiditate:46 %
Vint:4,12 m/s
Sun
13
Mon
10
Tue
10
Wed
12
Thu
11
Arhivă Radio Chișinău