După Marea Unire din 1918, Basarabia a înregistrat un puternic progres economic, dar și cultural și social-politic / Opinii

  • 24 Martie 2023 13:56
După Marea Unire din 1918, Basarabia a înregistrat un puternic progres economic, dar și cultural și social-politic / Opinii

După Marea Unire din 1918, Basarabia a înregistrat un puternic progres economic, dar și cultural și social-politic, iar procesul a fost unul firesc, având la bază comunitatea culturală și apropierea puternică din punct de vedere economic a principatelor, afirmă analistul Igor Boțan. Totodată, în perioada în care Basarabia s-a aflat sub ocupația sovietică, aici a început o propagandă antiromânească, ale cărei consecințe se resimt și astăzi în Rep. Moldova, a declarat expertul în cadrul unor dezbateri la Agenția de presă IPN, transmite Radio Chișinău.

După încorporarea forțată în URSS, în Basarabia a început o propagandă absolut oribilă antiromânească. S-a destabilizat în mod constant situația din Basarabia, având consecințe și astăzi, este de părere Igor Boțan. Trebuie să fim foarte atenți, dar și fermi în ceea ce privește restabilirea adevărului istoric și alegerea pe care trebuie să o facă Rep. Moldova în aceste momente, a declarat în cadrul dezbaterilor Igor Boțan:   

„Pe noi s-au făcut tot felul de experimente și cel mai dureros este că această propagandă a lăsat rădăcini foarte adânci și până în prezent ne confruntăm cu aceste rezultate ale propagandei de atunci. Noi vedem problema evidentă cu limba română, și acum este o problemă discutată în societate. Procesele care au avut loc începând cu mijlocul secolului XIX sunt procese istorice absolut firești și trebuie să aibă o finalitate de asemenea firească. Trebuie să fim foarte atenți, dar și fermi în ceea ce privește restabilirea adevărului istoric și alegerea pe care trebuie să o facă Rep. Moldova în aceste circumstanțe dificile, pentru că ceea ce se întâmplă în Ucraina  nu este întâmplător, sunt niște revendicări revanșarde ale Rusiei, iar noi suntem vizați dacă nu direct atunci cel puțin suntem impliciți în toate aceste procese”, a declar Igor Boțan.

Problema numărul unu în perioada anului 1917, dar și de acum, este legată de securitate. Pentru că pe lângă argumentele de ordin istoric, etnic și lingvistic a apărut și problema supraviețuirii, a accentuat Alecu Reniță, deputat în primul Parlament al Rep. Moldova ales în mod democratic, membru al Consiliului Național al Unirii. Potrivit lui, în momentul în care Rusia vede că o anumită țară nu mai are control, ea aplică alte instrumente pe care le vedem și astăzi în Ucraina.

          
„Noi și astăzi după invazia în Ucraina avem aceeași problemă. Eu înțeleg că dacă cade Ucraina, în aceeași zi cade și Chișinăul. Noi să nu ne facem iluzii că Moscova se va opri la Odesa sau la Tiraspol. În acest context, dincolo de ceea ce înseamnă o societate cu toată gama de probleme, Rep. Moldova are problema securității naționale. În momentul în care Rusia vede că țara nu mai are control, ea aplică alte instrumente pe care le vedem și astăzi în Ucraina.    Ceea ce vedem noi astăzi în stradă, toate mișcările pe carele face ȘOR este de a răsturna puterea de la Chișinău și să transforme Rep. Moldova în ceea ce a fost - o colonie. Rep. Moldova are nevoie de securitate. Noi numai în cadrul Uniunii Europene și în cadrul NATO ne putem garanta această securitate”, a menționat Alecu Reniță.        


Declarațiile au fost făcute în cadrul dezbaterii publice organizată de Agenția de presă IPN la tema „Unirea 1918: ce a fost aceasta, de ce a fost, pentru ce a fost”?

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
6,63
Nori împrăștiați
Umiditate:90 %
Vint:3,6 m/s
Sun
6
Mon
9
Tue
12
Wed
15
Thu
12
Arhivă Radio Chișinău