După ce în iulie, ședința de guvern a fost organizată la Bălți, în zona de nord, astăzi, cabinetul de miniștri s-a reunit în sudul Rep. Moldova, la Cahul

  • 23 Septembrie 2022 13:48
După ce în iulie, ședința de guvern a fost organizată la Bălți, în zona de nord,  astăzi, cabinetul de miniștri s-a reunit în sudul Rep. Moldova, la Cahul

După ce în iulie, ședința de guvern a fost organizată la Bălți, în zona de nord, astăzi, cabinetul de miniștri s-a reunit în sudul Rep. Moldova, la Cahul. Pe agenda ședinței s-au aflat și proiectele în derulare în regiunea de sud gestionate de ministere, dar și problemele cu care se confruntă populația din această zonă. Situația în sistemul de educație, cea legată de construcția spitalului regional și a teatrului de stat din Cahul, reparația drumurilor în zona de sud, au fost printre subiectele abordate în ședință.

Premierul Natalia Gavrilița a cerut unor miniștri să ofere detalii despre proiectele derulate în zona de sud. Ministrul Educației și Cercetării, Anatol Topală a vorbit despre un proiect în valoare de 9 milioane de lei, câștigat de Universitatea din Cahul pentru dotarea sălilor de clasă, ca urmare a Reformei Învățământului Superior desfășurată în această vară.

”Colegiul pedagogic din Cahul, de asemenea a participat cu un proiect. În cadrul proiectului vor fi alocate alte șapte milioane de lei , care vor fi utilizate pentru dotarea laboratoarelor , cabinetelor și dezvoltarea programelor de studii pentru a pregăti cadrele didactice”, a spus Anatol Topală.

Ministra Sănătății, Ala Nemerenco, s-a referit la spitalul regional care ar urma să fie construit la Cahul din bani oferiți de Banca Europeană de Investiții. În prezent au fost identificați bani pentru realizarea studiului de prefezabilitate, iar la începutul anului 2024 ar putea fi anunțat tenderul pentru arhitectură și construcție.

”Acest spital se creează cu scopul ca cetățenii din regiunea Sud a țării să dețină  acces liber la servicii de înaltă performanță, care la momentul de față sunt acordate de către spitalele terțiare din Chișinău. Servicii de neurochirurgie, cardiochirurgie, oncologie, radio terapie. Spitalul va fi dotat cu echipamente de cea mai înaltă performanță” , a spus Ala Nemerenco.

Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spânu a fost solicitat să vorbească despre progresele în construcția drumului Hâncești-Leova-Cahul-Giurgiulești, care conform planului urma să devină operațional în februarie 2023. Proiectul este gata în proporție mai mică de 30%, iar noul termen de finalizare ar fi sfârșitul anului 2023. Drumul ce leagă orașele Cantemir și Cahul ar putea intra în construcție anul viitor, potrivit ministrului Andrei Spânu.

”Proiectul pentru acest drum a fost făcut cu mult timp în urmă. La moment este în fază finală de reproiectare. Suplimentar am finalizat discuțiile cu Banca Europeană de Investiții pentru identificarea a cel puțin 50 de milioane de euro, și începând cu anul viitor acest sector va intra în construcție”, a precizat Andrei Spânu.

Ministrul Culturii, Sergiu Prodan a trebuit să explice de ce au fost întârziate lucrările la construcția teatrului de stat din Cahul, finanțat de Guvernul României.

”Imediat după ce s-au terminat banii românești și a intervenit partea noastră de contribuție, din motive neclare pentru mine până acum, antreprenorul nu și-a onorat atribuțiile în anii 2019-2020, invocând inclusiv situația pandemică care s-a întâmplat și în țara noastră ”, a declarat Sergiu Prodan.

Pentru că vechiul antreprenor a decedat, la începutul acestui an,  în prezent vechiul contract urmează să fie reziliat și inițiat un nou concurs pentru finalizarea lucrărilor așa încât până în iunie anul viitor teatrul să fie în cele din urmă gata, potrivit ministrului Sergiu Prodan.

La ședința de Guvern a fost prezent și primarul Municipiului Cahul, Nicolae Dandiș. El a solicitat punerea pe agenda Executivului a mai multor proiecte ce vizează regiunea pe care o conduce, inclusiv dezvoltarea zonei balneare a Lacului Sărat.

”Rog autoritățile centrale competente să ne ajute să dezvoltăm acea zonă a Lacului Sărat. Noi practic stăm pe resurse valoroase. La 600 de metri adâncime avem resurse dar ne plângem că suntem săraci”, a afirmat Nicolae Dandiș.

Aceste ședințe în teritoriu apropie oficialii de problemele reale ale oamenilor și îi ajută să le înțeleagă mai bine, a declarat premierul Natalia Gavriliță la finalul ședinței.

”Aceste ședințe de guvern în teritoriu ne apropie de problemele reale ale oamenilor. Ne dau oportunitatea, în afara vizitelor obișnuite în teritoriu pe care oricum fiecare ministru le are regulat, să venim ca și guvern și să prioritizăm anumite subiecte concrete, să le înțelegem împreună, subiecte care necesită o abordare interinstituțională, o abordare în echipă”, a declarat Natalia Gavriliță.

Imediat după ședință, prim-ministra Natalia Gavrilița a participat la ceremonia de inaugurare a maternității renovate din cadrul Spitalului raional Cahul, unde a fost făcută și o donație de echipament modern, oferit de Guvernul Statelor Unite.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
11,63
Cer senin
Umiditate:74 %
Vint:3,09 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău