După ce a interzis cuvântul „coronavirus”, o țară ex-sovietică le cere acum oamenilor să poarte maști ca să se ferească de „praf”

  • 13 Iulie 16:13
După ce a interzis cuvântul „coronavirus”, o țară ex-sovietică le cere acum oamenilor să poarte maști ca să se ferească de „praf”

Autoritățile din Turkmenistan le-au recomandat luni locuitorilor să poarte mască împotriva prafului și să respecte o distanță socială, insistând în același timp că această țară din Asia Centrală rămâne ferită de pandemia de coronavirus, relatează AFP.

Anunțul a fost făcut după venirea în țară, săptămâna trecută, a unei delegații a Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), însărcinată cu evaluarea reacției autorităților la epidemie în această țară, una dintre cele mai închise din lume.

Guvernul repetă permanent că Turkmenistanul nu a fost lovit de noul coronavirus, în ciuda unor cazuri de pneumonii raportate de media străine, informează Agerpres.

Într-un comunicat publicat luni de agenția de presă publică, Ministerul Sănătății turkmen a făcut apel la populație să poarte măști din cauza "concentrărilor puternice de praf" din aer.

"Se recomandă cu fermitate ca toată lumea să folosească un echipament de protecție individuală pentru a proteja căile respiratorii superioare", a subliniat ministerul.

Autoritățile au făcut de asemenea apel la locuitori să respecte o distanță socială de un metru, fără a oferit totuși explicații.

Șoferii turkmeni de autobuz și taxi sunt obligați încă de săptămâna trecută să poarte mască în timpul serviciului.

În ultimele luni, mii de persoane au luat parte în Turkmenistan la mari adunări publice, fără a purta mască sau mănuși.

În iunie, OMS a recomandat purtatul măștii în transportul public și în alte locuri unde este imposibil să se respecte distanțarea socială.

Luna trecută, diplomația turkmenă a calificat drept 'informații false' un mesaj al amabasadei SUA la Așgabat care le atrăgea atenția cetățenilor săi asupra unor posibile cazuri de bolnavi de COVID-19 în această țară.

La finalul lunii martie, autoritățile din Turkmenistan au interzis cuvântul „coronavirus”, încercând să blocheze toate informațiile despre pandemie.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
20
Câțiva nori
Umiditate:64 %
Vint:2,1 m/s
Tue
24
Wed
23
Thu
19
Fri
19
Sat
19

Curs oficial BNM 10 August 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 19.6172 -0.0617
USD 16.5952 -0.0205
RON 4.0556 -0.0138
UAH 0.6004 0.0004
RUB 0.2257 -0.0004
Arhivă Radio Chișinău