După 435 de zile de detenție ilegală, Adrian Glijin a fost vizitat pentru prima dată

  • 21 Decembrie 2021 10:44
După 435 de zile de detenție ilegală, Adrian Glijin a fost vizitat pentru prima dată

Adrian Glijin a fost răpit la 7 octombrie 2020 de către reprezentanți ai ”mgb-ului” din regiunea transnistreană. Într-un briefing de presă din 07.12.2020, Ministrul de Interne al Republicii Moldova a declarat că răpirile din octombrie 2020 (inclusiv a lui Adrian Glijin) sunt o consecință a condamnării de către autoritățile Republicii Moldova, a unui fost milițian din regiunea transnistreană, pentru fapte de răpire și tortură.

Pentru că rudele lui Adrian nu erau informate despre situația ”procesuală” și medicală a acestuia, la 28.10.2021, a fost inițiată Campania ”Arătați-l viu”. Campania a avut scopul să determine autoritățile constituționale ale Republicii Moldova, cele ale Federației Ruse, precum și actorii implicați în formatul de negocieri ”5+2” să se implice eficient în asigurarea drepturilor lui Adrian și eliberarea acestuia din detenția ilegală. Obiectivul imediat al Campaniei a fost de a obține imagini și declarații ale lui Adrian Glijin, care ar proba că acesta este în viață, dar și informații actuale despre starea medicală.

La 05.11.2021, Biroul Politici de Reintegrare a publicat o reacție în care a menționat despre imposibilitatea de a asigura respectarea efectivă a drepturilor și libertăților lui Adrian Glijin, iar administrația de facto a regiunii transnistrene refuză să ofere informații relevante.

La aceeași dată, mama lui Adrian Glijin a expediat o nouă scrisoare în adresa acestuia. Și de această dată, administrația locului de detenție (SIZO UIN-3 Tiraspol) a refuzat recepționarea scrisorii pe motiv că, ”corespondența este interzisă”.

În data de 7 decembrie 2021, mama deținutului a susținut o nouă conferință prin care reiterat solicitările anterioare cu privire la întrevederea cu Adrian și eliberarea acestuia din detenția ilegală.

Astfel, după mai multe eforturi ale rudelor și ale Asociației Promo-LEX, la 16.12.2021, mama deținutului Adrian Glijin, a putut să aibă o întrevedere de aproximativ 60 minute în Izolatorul de detenție preventivă nr. 3 din orașul Tiraspol (SIZO UIN-3 Tiraspol). Întrevederea nu a fost una confidențială și nu a fost posibilă obținerea informațiilor despre starea de sănătate sau învinuirile care-i sunt înaintate deținutului.

Adrian a acuzat probleme cardiace, că este deținut în condiții inumane și nu-i sunt clare perspectivele de eliberare. În lumina acestor circumstanțe noi, Asociația Promo-LEX solicită repetat autorităților moldovenești și celor ruse:

  1. Să asigure cu prioritate accesul unui medic independent, care va aprecia starea medicală actuală și necesitățile de tratament ale lui Adrian Glijin.
  2. Să depună eforturi eficiente în eliberarea din detenția ilegală a lui Adrian Glijin.
Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de noapte București
Meteo Chișinău
12,18
Nori împrăștiați
Umiditate:79 %
Vint:2,57 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău