După 35 de ani, fiecare trebuie să își facă analize pentru a evita posibile disfuncții ale tiroidei
-
25 Mai 2018 19:52
Începând cu vârsta de 35 de ani, fiecare trebuie să își facă analize pentru a putea verifica prezența unei posibile disfuncții ale tiroidei, o dată la cinci ani. În contextul Zilei Mondiale a Tiroidei, care este marcată pe 25 mai, specialiștii atenționează despre importanța conștientizării bolilor tiroidiene și importanța diagnosticării lor la timp, transmite IPN.
Pe parcursul anului trecut, în cadrul Spitalului Clinic Republican „Timofei Moșneaga” au fost tratate peste două mii de cazuri de patologii tiroidiene. Gheorghe Caradja, medic endocrinolog, spune că persoana trebuie neapărat să se adreseze la medic pentru o consultație dacă este alarmată de scăderea în greutate, nervozitate, diaree, ritm cardiac rapid, tulburări menstruale sau oboseală.
Majoritatea bolilor tiroidiene se tratează cu medicamente. Pentru hipotiroidie se administrează medicamente cu hormoni tiroidieni, iar doza se stabilește în funcție de severitatea bolii. Pentru hipertiroidie se apelează la medicamente antitiroidiene, iod radioactiv sau tratamentul chirurgical atunci când boala nu răspunde la tratamentul medicamentos.
Patologia glandei tiroide este tratată în special în condiții de ambulator, timp îndelungat, sub evidența medicului endocrinolog. De spitalizare au nevoie doar persoanele care dezvoltă forme grave ale patologiei, cu complicații din partea diferitor sisteme în special cel cardiovascular.
Doar 5% din nodulii tiroidieni se dovedesc a fi canceroși. Cancerul tiroidian este o formă de cancer cu o evoluție lentă, iar diagnosticul se efectuează pe bază de puncție. Tiroida este eliminată în acest caz definitiv, iar pacienții urmează ulterior tratament cu iod radioactiv pentru eliminarea ultimelor celule cancerigene care ar mai putea rămâne în țesut. Doctorul stabilește doza necesară suplinirii glandei eliminate, iar acest tratament medicamentos trebuie urmat pe durata întregii vieți.