Dumitru Vicol: „Se creează percepția că diaspora există doar când sunt alegeri și asta e o problemă creată de politicieni și ei sunt interesați doar de voturi”
-
07 Iulie 2021 13:29
Implicarea civică a diasporei în viața politică din Republic Moldova devine din ce în ce mai activă, inclusiv în procesele electorale, iar în acest context autoritățile ar trebui să intensifice programele destinate acesteia. Este una dintre recomandările analizei „Diaspora nu e paralelă”, publicată de Institutul de Politici și Reforme Europene. Autorii documentului sugerează ca cetățenii moldoveni de peste hotare să nu mai fie văzuți doar ca un instrument electoral important, dar și să fie implicați în activitățile din Republica Moldova și să existe politici pentru și despre diasporă. Despre rolul diasporei, nu doar în alegeri, dar și despre motivele care-i fac pe moldovenii de peste hotare să se implice activ în alegeri a vorbit analistul financiar asociat IPRE, Dumitru Vicol unul dintre autorii studiului, într-un interviu realizat de Cristina Popușoi.
Domnule Dumitru Vicol, cum apreciați rolul diasporei la alegerile din Republica Moldova, referindu-ne la ultimele scrutine?
Cu siguranță că impactul diasporei asupra rezultatului final al alegerilor a fost decisiv. Probabil acesta și este motivul pentru care unii concurenți electorali vor ca să voteze mai mulți din diasporă, iar alții vor ca diaspora să fie mai puțin prezentă în ziua scrutinului. Cu siguranță, votul de peste hotare va fi unul decisiv și la alegerile parlamentare de duminică.
Prin ce se explică această participare activă a diasporei la alegeri, în special la scrutinele din ultimii ani?
Cred că este o combinație de mai mulți factori. Primul se referă la faptul că s-a schimbat anatomia diasporei. În ultimii ani au emigrat ori tineri care au plecat la studii, ori tinere familii care au plecat de acasă și cumva au realizat că dacă vor să se întoarcă, sau dacă le pasă, ar trebui să se implice mai activ. Este grupul acesta de tineri care vor să se implice, să schimbe lucrurile acasă, chiar și de la distanță. Mai este și motivul persoanelor care au plecat din prima generație, cei din generația părinților mei, spre exemplu, care oricum plănuiesc, mai aproape de pensionare să revină acasă. Și ei vor fi dependenți de sistemul de pensii de acasă, de serviciile sociale prestate. Aș spune că cei tineri votează pentru că au fost alungați de acasă și au văzut ce se întâmplă peste hotare, iar cei care sunt mai în vârstă probabil că vor să revină acasă și vor să schimbe lucrurile înainte să revină.
Cu ce probleme se confruntă moldovenii din diasporă în procesul de vot, pe lângă cozile imense pe care le-am văzut în unele state?
Pe lângă faptul că stăm mult la coadă, există și problema organizatorică: trebuie să stai la coadă ore întregi și să-ți păstrezi locușorul. Din păcate, nu există un sistem informațional care ar putea cumva să gestioneze acest fenomen(…) Noi când intram în secțiile de votare, ei ne verifică de buletine, apoi înainte să luăm buletinul de vot, se uită în buletinul de identitate, pașaport și înregistrează toate datele astea. Nu înțelegem de ce e nevoie să verifice de două ori datele din buletin. Ar fi bine să putem avea cozi online, să știm când putem veni. Dacă am vota mai rapid, nu cred că ar fi o problemă. Soluția e foarte simplă – votul electronic sau votul prin corespondență. Nu cred că entuziasmul de a vota se va păstra încă mult timp dacă mereu vom fi impuși să așteptăm câte 5-7 ore.
De ce credeți că votul diasporei este un subiect aproape controversat în rândul politicienilor din Republica Moldova?
Cred că discursul de acasă despre diasporă, inclusiv cel făcut de jurnaliști, se concentrează prea mult pe votare, pe alegeri, politicieni. Din păcate toate discuțiile pe care le avem de acasă, se concentrează pe votare. Cred că e mai important ce fac cei de peste hotare, ce cariere au, ce economii au, cum pot ajuta la atragerea economiilor. Din păcate, cred că și politicienii și media se axează doar pe votare și creează în acest mod un fel de bulă că diaspora înseamnă doar votare și remitențe. E un discurs politic ce durează deja de vreo zece ani. Sper foarte mult ca în următorii cinci ani să se vorbească mai puțin despre votare și remitențe și mai mult despre economiile moldovenilor de peste hotare și cum ei pot schimba lucrurile de acasă. Vorbind strict politic, nu este interesul Partidului Socialiștilor ca cei de peste hotare să iasă la vot, pentru că cele mai multe voturi vin din Europa de Vest, Statele Unite, Canada, care sunt de obicei pro-dreapta, sau pro-PAS sau pro-Platforma DA(…). Mi-aș dori ca următoarea guvernare să se axeze cât mai puțin pe votare și mai mult pe problemele actuale ale diasporei sau cum pot fi implicați cetățenii plecați în treburile publice. Din păcate, tot discursul acesta în jurul votării aduce mai multe efecte negative decât pozitive(…) Cumva se creează percepția că diaspora există doar când sunt alegeri și asta e o problemă creată de politicieni și ei sunt interesați doar de voturi.