Dumitru Obadă, noul președinte al Consiliului Superior al Procurorilor

  • 03 Ianuarie 14:51
Dumitru Obadă, noul președinte al Consiliului Superior al Procurorilor

Dumitru Obadă a fost ales astăzi, 3 ianuarie, președinte al Consiliul Superior al Procurorilor (CSP), relatează IPN.

Propus pentru funcția de președinte al CSP de către procurorii Procuraturii Generale, Dumitru Obadă a fost ales în funcție la ședința Consiliului Superior al Procurorilor de astăzi.

Prima ședință a CSP a fost convocată în baza ordinului procurorului general interimar, Ion Munteanu, care a și deschis ședința. Ulterior, întrunirea fost prezidată de către decanul de vârstă din rândul membrilor Consiliului, care nu a candidat pentru funcția de președinte al CSP. Și anume, Rodica Ciobanu, membru CSP numit din rândul societății civile de către Academia de Științe a Moldovei.

Rodica Ciobanu declarat că președintele CSP este ales din rândul procurorilor noi membri, în acest sens fiind depusă o singură cerere. Aceasta îi aparține procurorului Dumitru Obadă, care activează în organele procuraturii din anul 2012, pe parcurs fiind detașat în funcția de agent guvernamental al Republicii Moldova în fața Curții Europene a Drepturilor Omului.

După runda întrebări-răspunsuri, a avut loc alegerea președintelui CSP. Această procedură s-a desfășurat cu ușile închise, iar în urma deliberărilor s-a anunțat că Dumitru Obadă a fost ales președinte al Consiliului cu 9 voturi pentru un mandat de doi ani.

Dumitru Obadă a fost ales membru CSP la Adunarea Generală a procurorilor din decembrie 2023, împreună cu Aliona Nesterov, Eduard Panea, Elena Roșior și Olesea Vîrlan, ultimii fiind din partea procuraturilor teritoriale și a celor specializate.

Conform noii legislații, CSP va fi compus din 10 membri, fiind excluși mai mulți membri din oficiu. Astfel, cinci membri sunt din rândul procurorilor, patru membri ai CSP sunt aleși prin concurs din rândul societății civile, după cum urmează: unul – de către președintele țării, unul – de către Parlament, unul – de către Guvern și unul – de către AȘM. Președintele Consiliului Superior al Magistraturii rămâne membru de drept în CSP. Avocatul poporului și procurorul general încetează a fi membri de drept în Consiliul Superior al Procurorilor începând cu 1 ianuarie 2024, iar ministrul justiției încetează a fi membru de drept în CSP începând cu 1 ianuarie 2026.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Confluențe Românești cu Radio România Internațional
Meteo Chișinău
17,18
Cer senin
Umiditate:35 %
Vint:2,57 m/s
Thu
14
Fri
13
Sat
15
Sun
14
Mon
12
Arhivă Radio Chișinău