Dumitru Blajinu, Artist al Poporului, s-a stins din viață

  • 07 Iulie 2015 17:34
Dumitru Blajinu, Artist al Poporului, s-a stins din viață

Dirijorul, violonistul și compozitorul Dumitru Blajinu, Artist al Poporului s-a stins din viață ieri, 6 iulie 2015, la vârsta de 80 de ani, transmite MOLDPRES.

Dumitru Blajinu a readus în scenă folclorul autentic și a lansat o pleiadă de interpreți precum Vasile Iovu, Maria Drăgan, Valentina Cojocaru, Angela Păduraru și alții. Piesele lui Dumitru Blajinu au intrat în fondul de aur al muzicii naționale.

Solicitat de MOLDPRES,  solistul instrumentist al Orchestrei de muzică populară „Folclor”, naistul Vasile Iovu a afirmat că Dumitru Blajinu a fost un artist de excepție. „Dumitru Blajinu mi-a pus naiul în mînă, pe care l-a adus de la meșterul de instrumente populare Tudor Captari din satul Costiceni, Bucovina. Grație lui, am devenit primul naist din R. Moldova.  A fost îndrumătorul meu. El este considerat pe bună dreptate fondatorul Orchestrei de muzică populară „Folclor”, pe care a creat-o în 1967. Dumitru Blajinu a readus în circuit folclorul nostru, pe care l-a promovat  pe parcursul întregii sale vieți”, a remarcat Vasile Iovu.

La rândul său, dirijorul Orchestrei de muzică populară „Folclor”  Petre Neamțu a menționat că Dumitru Blajinu a fost un mare lăutar. „A făcut enorm de mult pentru muzica noastră folclorică. A educat o pleiadă întreagă de muzicieni”.

Dumitru Blajinu s-a născut la 11 noiembrie 1934 în satul Pererîta, județul Hotin, azi raionul Briceni,  în familia trompetistului Nicolae Blajinu. Activitatea în domeniul artei muzicale a început-o în anul 1946.

Se angajează la Teatrul Muzical-Dramatic din Bălți în calitate de instrumentist  și dirijor al orchestrei. Posibilitatea de a avansa i s-a oferit odată cu invitația maestrului Vladimir Curbet de a activa în Orchestra Ansamblului Național Academic de Dansuri Populare ,,Joc” (1961-1962). Activează ca acordeonist și naist în Ansamblul de Tineret din Chișinău, și violonist în orchestrele de muzică populară ,,Mugurel” și ,,Veselia”. În anul 1967 fondează și devine prim-dirijor al Orchestrei de Muzică Populară ,,Folclor” a Radioteleviziunii Moldovenești. 

Violonistul Dumitru Blajinu a înregistrat la radio circa 40 de piese instrumentale și peste 300 de creații de autor: cântece, balade, piese instrumentale, suite, rapsodii. A realizat mai multe imprimări cu Orchestra ,,Folclor” printre care ,,La Nistru, la mărgioară”, „Doru mi-i de primăvară”, ,,La izvorul folclorului” ș.a.

În anul 1994 Dumitru Blajinu a fost distins cu Ordinul Republicii.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
12,74
Cer acoperit de nori
Umiditate:89 %
Vint:4,63 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău