Dumitru Alaiba solicită investigarea unor cazuri de donații fictive către PDM

  • 09 Septembrie 2019 15:28
Dumitru Alaiba solicită investigarea unor cazuri de donații fictive către PDM

Procuratura Generală și Centrul Național Anticorupție sunt solicitate să investigheze cazurile care au atras atenția opiniei publice și care se referă la donațiile fictive ale persoanelor sau grupurilor de persoane către partidele politice. Demersul aparține deputatului fracțiunii PAS, Blocul ACUM, Dumitru Alaiba care, într-o postare pe blogul personal, menționează că această practică reprezintă o spălare de bani, transmite IPN.

„În special am în vedere cazul donațiilor fictive către Partidul Democrat în raionul Criuleni, din marte 2018”, scrie Dumitru Alaiba pe blog.

Potrivit deputatului, instituțiile statului nu s-au autosesizat, dar este momentul ca acest lucru să se întâmple acum, pentru a se vedea cât de amplă a fost operațiunea și dacă astfel de donații au existat și în alte raioane. „Vorbim potențial despre o schemă de spălare de bani care a funcționat ani la rând și prin care s-au legitimat sute de milioane de lei”, precizează deputatul, care mai menționează că lista potențialilor martori este semnificativă.

În context, Dumitru Alaiba face o descriere a etapelor prin care funcționează această schemă”. „Plasarea – etapa în care sunt introduse fonduri nelegitime în sistemul financiar”, scrie Dumitru Alaiba, cu referire la prima etapă a schemei de spălare de bani prin donații.  „Spălarea” proprietății, iar sursa și proveniența acesteia sunt ascunse și reintroducerea în economie a proprietății „spălate” ca fiind una legitimă – sunt celelalte două etape menționate de Dumitru Alaiba. Potrivit deputatului, spălarea de bani se face prin intermediul cazinourilor, restaurantelor, a spălătoriilor auto și, în Republica Moldova, prin partidele polit

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
23,24
Cer senin
Umiditate:31 %
Vint:13,38 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău