Dumitru Alaiba: Piața noastră tradițională este UE. Vrem să fim acolo unde produsele noastre vor fi apreciate după valoarea lor

  • 01 Februarie 2023 08:35
Dumitru Alaiba: Piața noastră tradițională este UE. Vrem să fim acolo unde produsele noastre vor fi apreciate după valoarea lor

„Piața noastră tradițională este Uniunea Europeană. Vrem să fim acolo unde produsele noastre vor fi apreciate după valoarea lor. Exporturile spre UE se mențin la cota de două treimi și este posibil ca acest procent să fie mărit”, a declarat ministrul Economiei, Dumitru Alaiba, în cadrul emisiunii Punctul pe AZi de la TVR MOLDOVA.

„Eu cred că noi putem să mărim această cotă, ținând cont special de faptul că geo economia regiunii s-a schimbat. Efectiv sunt bariere explicabile, calea comerțului cu estul, ceea ce face asta mai scump, aceeași Rusie ș.a.m.d. Avem Europa care este o piață imensă, cea mai mare și mai prosperă piață din lume, vorbim de peste jumate de miliard de consumatori, cu venituri dintre cele mai înalte din lume, iar noi trebuie să beneficiem mai mult din asta. Ce ține de cote, pe unele produse mai avem de ajuns, dar pe alte produse cred că trebuie să discutăm și despre cote”, a declarat Dumitru Alaiba la TVR MOLDOVA.

Totodată, Alaiba a menționat că Rusia demult numai există piață tradițională pentru Republica Moldova și că nici măcar nu este o piață sistemică.

„În ultimii 15 ani, economia R. Moldova a fost transformată radical. În 2007 comerțul nostru exterior era orientat masiv spre Rusia și CSE, șaptezeci de procente, doar cincisprezece ani în urmă. Noi acum vorbim de două treimi, aceleași șaptezeci de procente cu Uniunea Europeană, fiind inversate. Aceasta este o migrare a piețelor noastre radicală în doar cincisprezece ani. De aceea, piața noastră tradițională este Uniunea Europeană și acolo o să ne contrăm și o să ne menținem, și o să creștem, și o să pătrundem și în mai multe țări din UE”, a mai adăugat ministrul Economiei.

Prin urmare, ministrului Economiei crede că ce ține țările baltice nu se explorează suficient și că avem potențial mare de câștigat cu Polonia.

„Noi avem doar 22 de investitori în Suedia, fiind o țară imensă, cu o economie imensă și noi putem mult mai mult. La fel, cu exporturile noastre pe aceste piețe moi trebuie să ne concertăm și o să reușim. Înafară de aceasta, întotdeauna o să fim activi promovând produsele noastre pe piețele noi, dar pe piețele predictibile. Eu cred că antreprenorii noștri trebuie să învețe și cred că foarte mulți au învățat lecția și vrem să fim acolo unde produsele noastre sunt apreciate după valoarea lor, nu după deciziile luate de Guvernul din Chișinău”, a conchis Alaiba.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
8,85
Cer senin
Umiditate:58 %
Vint:1,03 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
9
Tue
12
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău