Dumitru Alaiba, întrevedere cu parlamentari europeni: Acordul de liber schimb este o mare oportunitate pentru mărfurile noastre

  • 23 Februarie 2023 13:29
Dumitru Alaiba, întrevedere cu parlamentari europeni: Acordul de liber schimb este o mare oportunitate pentru mărfurile noastre

Uniunea Europeană pregătește o nouă asistență macrofinanciară de 145 milioane de euro pentru Rep. Moldova, astfel încât aceasta să poată fi debursată începând cu luna mai, a anunțat șeful delegației Comitetului pentru Comerț Internațional al Parlamentului European, Bernd Lange. În cadrul unei întâlniri dintre parlamentarii europeni cu ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării, Dumitru Alaiba, părțile au discutat despre deschiderea unor noi piețe de desfacere pentru produsele moldovenești, aderarea Rep. Moldova la Programul comunitar, implementarea agendei europene, transmite

Din cauza războiului rus în Ucraina vecină, Rep. Moldova se confruntă cu mai multe crize, inflația de peste 30%, perturbări în comerțul internațional și creșterea prețurilor la energie, care au avut un impact semnificativ asupra economiei moldovenești.

De la semnarea Acordului de Asociere, UE și-a consolidat poziția de principal partener comercial al Republicii Moldova, cu aproape 60% din exporturi direcționate către piața europeană. Am primit un mesaj clar că locul Rep. Moldova este în Europa, a declarat ministrul Dezvoltării Economice, Dumitru Alaiba.    

„Acordul de liber schimb este o mare oportunitate pentru mărfurile noastre. Pe agenda noastră comună pe care am discutat-o astăzi avem următoarele priorități: extinderea gamei produselor autohtone admise pe piața comunitară, sporirea exportului de produse cu un nivel mai înalt de procesare, aderarea Rep. Moldova la Programul comunitar privind piața unică, negocierea, semnarea și punerea în aplicare a Acordului european privind evaluarea conformității și acceptarea produselor industriale, digitalizarea economiei, eliminarea tarifelor de roaming cu Uniunea Europeană. Sunt doar câteva activități menite să ofere un mediu favorabil pentru asocierea politică, armonizarea legislativă și integrarea economică, toate acestea fiind elemente esențiale ale unui viitor proces de aderare”, a afirmat Dumitru Alaiba.   

Săptămâna viitoare vor începe pregătirile pentru următoarea asistență macrofinanciară pentru R. Moldova, de 145 de milioane de euro, astfel încât procesul să fie finalizat în luna mai, a anunțat membrul Parlamentului European Bernd Lange. El a subliniat că scopul acestei vizite este de a îmbunătăți în continuare relația comercială dintre Rep. Moldova și Uniunea Europeană:          

„60% din exportul Moldovei se îndreaptă către UE și noi căutăm noi oportunități de a consolida exportul Rep. Moldova și de a îmbunătăți investiția companiilor europene în Moldova. Un pas important este deschiderea posibilităților de export pentru anumite legume din Moldova. Vom oferi un sprijin suplimentar politicii de infrastructură pentru a stabiliza asistența macrofinanciară. Vom începe pregătirea pentru următoarea asistență macrofinanciară, care va fi de la 145 de milioane de euro, deja săptămâna viitoare în comunitatea mea și sper să putem finaliza procesul în luna mai, astfel  încât să putem oferi cu adevărat oportunitățile de sprijin destul de curând”, a precizat Bernd Lange.         

Amintim că la sfârșitul lunii ianuarie, Comisia Europeană a propus creșterea asistenței macro-financiare pentru R. Moldova cu aproape 145 de milioane de Euro. Astfel, suportul total pentru Rep. Moldova va ajunge până la 295 de milioane de Euro.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
15,52
Cer acoperit de nori
Umiditate:58 %
Vint:5,14 m/s
Wed
14
Thu
16
Fri
12
Sat
13
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău