Dumitru Alaiba a prezentat viziunea pentru dezvoltarea industriei: Până în 2028, salariul mediu va crește cu cel puțin 27% în sector

  • 18 Iunie 18:30
Dumitru Alaiba a prezentat viziunea pentru dezvoltarea industriei: Până în 2028, salariul mediu va crește cu cel puțin 27% în sector

Autoritățile își propun ca până în anul 2028, salariul mediu în industrie să crească cu cel puțin 27 la sută, iar contribuția sectorului la Produsul Intern Brut să se majoreze de la 8,2 la sută până 11,5 %. Obiectivele se conțin în Programul național de industrializare. Principalele prevederi ale acestuia au fost prezentate astăzi, 18 iunie, de vicepremierul Dumitru Alaiba, ministru al Dezvoltării Economice și Digitalizării,.

Dumitru Alaiba a scris pe pagina sa de Facebook că „de prea mult timp, industria a fost în declin, contribuția sa la PIB scăzând de la 40% în 1991 la doar 8% în 2023”.

Potrivit oficialului, „este pentru prima dată în decenii, când un guvern are un plan concret și o viziune clară pentru dezvoltarea industriei”.

Industria este inima unei economii sănătoase. O să readucem industria pe creștere prin măsuri concrete”, a mai punctat vicepremierul.

Astfel, autoritățile își propun creșterea contribuției industriei la PIB de la 8,2% (în anul 2023), până la 11,5% în anul 2028, iar salariul mediu din industrie să fie majorat cu cel puțin 27%.

Alte obiective stabilite vizează creșterea cu 25 la sută a cantității produselor industriale exportate și majorarea cu 15% a numărului locurilor de muncă în industria prelucrătoare.

Am identificat sectoarelor prioritare. Moldova are un potențial competitiv semnificativ. Considerăm că putem fi competitivi în farmaceutică, electronică, industria constructoare de mașini și componente auto, industria textilă și de îmbrăcăminte, industria materialelor de construcție, alimentară, etc”, a explicat Dumitru Alaiba.

Oficialul a precizat că Planul strategic al autorităților de dezvoltare a sectorului vizează atragerea investițiilor productive, crearea locurilor de muncă sigure și bine plătite, dezvoltarea infrastructurii industriale. Totodată, acesta prevede măsuri clare pentru creștere, cum ar fi dezvoltarea unui mecanism de ajutor de stat pentru investiții în industria prelucrătoare, valorificarea instrumentelor financiare și Programelor de la Organizația pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului, îmbunătățirea politicilor și a capacităților pentru acces mai bun la piața muncii.

 
Tags

Alte Noutati

LIVE: Cadre sonore cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
25,52
Cer senin
Umiditate:74 %
Vint:2,06 m/s
Mon
23
Tue
27
Wed
26
Thu
23
Fri
21
Arhivă Radio Chișinău