Dumitru Alaiba: „PIB-ul s-a majorat cu 2,4% în trimestrul II al anului 2024”

  • 27 Septembrie 13:50
Dumitru Alaiba: „PIB-ul s-a majorat cu 2,4% în trimestrul II al anului 2024”

Potrivit vicepremierului Dumitru Alaiba, ministru al Dezvoltării Economice și Digitalizării, Produsul Intern Brut (PIB) al Republicii Moldova s-a majorat cu 2,4% în trimestrul II al anului curent față de aceeași perioadă a anului trecut.

În trimestrul II din 2024, PIB-ul s-a majorat cu 2,4% față de aceeași perioadă a anului trecut, accelerând față de primul trimestru (+1,9%). Am accelerat cu încă 0,5%”, a scris Dumitru Alaiba.

Potrivit oficialului, creșterea a fost impulsionată de evoluțiile pozitive din mai multe sectoare, inclusiv activități financiare și asigurări (+11,9%), comerț intern (+7,2%), informații și comunicații (+5,8%), construcții (+5,6%) și agricultură (+3%).

Totodată, creșterea a fost generată și de relansarea consumului privat, care s-a majorat cu 3,7%, precum și a investițiilor, care au crescut cu 6,9%.

Obiectivul nostru de termen lung e să edificăm o economie bazată pe investiții, să ne debarasăm de modelul actual, iar această turnură nu se dă peste noapte”, a punctat vicepremierul.

În aceeași perioadă, investițiile private (adică investițiile companiilor), au crescut cu aproape 14%. O bună parte dintre companii au ales să investească în echipamente și utilaje, ceea ce sugerează, potrivit ministrului, „că ar trebui să vedem creșteri și în industrie pe viitor”.

Muncim ca să adăugăm viteză. Avem nevoie de o creștere rapidă și avem un plan clar cum să accelerăm. Obiectivul nostru rămâne același - o creștere anuală de 8-10% pentru perioada următorilor ani. Ne-am setat acest obiectiv ambițios nu pentru că e ușor, ci pentru că nu ne putem permite să gândim altfel”, a conchis Dumitru Alaiba. 

Dumitru Alaiba: „PIB-ul s-a majorat cu 2,4% în trimestrul II al anului 2024”

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: La minut
Meteo Chișinău
27,24
Cer senin
Umiditate:47 %
Vint:5,14 m/s
Sat
22
Sun
17
Mon
10
Tue
11
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău