Duminică, frontul din Donbas se mută în centrul Chișinăului (Revista presei)

  • 16 Iunie 2022 09:39
Duminică, frontul din Donbas se mută în centrul Chișinăului (Revista presei)

„Mesaj POZITIV și clar”: Liderul francez, Emmanuel Macron, sugerează la Chișinău, în calitate de președinte al Consiliului European, că R. Moldova va primi săptămâna viitoare statut de țară candidată pentru aderare la UE, titrează Ziarul Național. Președintele Franței, Emmanuel Macron, care este și președinte al Consiliului European, a declarat la Chișinău că R. Moldova va avea parte de „un răspuns pozitiv și clar” la cerea pentru aderare la UE, depusă pe 4 martie curent, dar acesta va fi însoțit și de „condiții”. „Va fi un răspuns însoțit de condiții, pentru că este vorba despre un drum, un proces, dar dorința mea este ca acest mesaj și semnalul transmis să fie clar și pozitiv, pentru că vă datorăm acest lucru, datorăm acest lucru republicii dumneavoastră și regiunii”, a declarat liderul francez în cadrul unei conferințe de presă comune cu președinta Maia Sandu, citat de Ziarul Național.

Pe de altă parte, Timpul prea un comentariu critic semnat de George Damian despre vizita președintelui francez. „Macron a relansat la Chișinău ideea Comunității Politice Europene din care să facă parte Republica Moldova înainte de aderarea propriu-zisă la UE. Ce înseamnă Comunitatea Politică Europeană? Nimeni nu știe deocamdată, e un fel de să vă dăm nimic ca să nu vă dăm ceva, consideră comentatorul. Macron a mai zis la Chișinău că Republica Moldova va primi un răspuns clar, chiar dacă cu condiții, legat de cererea pentru statutul de țară candidată la UE. În opinia autorului, oferta UE pentru Republica Moldova (și Ucraina) este un refuz politicos”.

Vitalie Ciobanu scrie într-un comentariu pentru Europa Liberă că „proiectul „Comunității Politice Europene”, care să înglobeze state ca Republica Moldova, Ucraina, Georgia, propusă spre dezbatere de președintele Franței, e văzut de mulți ca un surogat de aderare, nu ca un instrument complementar care să ajute procesul. Adică un fel de „cordon sanitar” pentru a menaja „sensibilitățile finuțe” ale Rusiei și pentru a da statelor din linia întâi, est-europene, sentimentul că Bruxelles-ul păstrează întredeschisă ușa aderării. Așa să fie? – se întreabă autorul... Nu vrem temporizări, nu vrem un alt nume pentru „zona gri”. Vrem să urcăm într-un „TGV” al integrării, oricât de lung ar fi drumul”, scrie autorul.

Și Moldova.org reține declarațiile președintelui francez Emmanuel Macron la Chișinău, printre care cea despre Neutralitate ≠ demilitarizare: „Știu că sunteți hotărâți să demonstrați că neutralitatea la care este atașată țara Dvs nu înseamnă demilitarizare. Cele 40 de milioane de euro de care veți beneficia în cadrul Fondului european de apărare sunt un aport important care va duce la dublarea bugetului militar al țării Dvs”, a spus președintele francez. Transnistria nu este o problemă, declară Macron: „Regiunea transnistreană nu constituie un blocaj în procesul de integrarea europeană a Republicii Moldova, dar vor trebui identificate anumite soluții. Dorința noastră este ca Moldova să rămână suverană și ca teritoriul său să rămână integru, iar poporul său să nu fie destabilizat. Nu putem spune că aceasta este un blocaj, un obstacol, dar în cursul procesului va trebui să găsim soluții la această situație.”

Editorul Gheorghe Erizanu scrie într-un comentariu că duminică, frontul din Donbas se mută în centrul Chișinăului. El remarcă faptul că la Forumul Economic de la St Petersburg participă și Irina Vlah, bașcana de la Comrat, alături de reprezentanții talibanilor și „republicilor populare din Donețk și Luhansk”. Vladimir Voronin, liderul komuniștilor moldoveni, a anunțat pe 19 iunie un miting de protest împotriva guvernării PAS cu sloganul Vremuri noi. La eveniment s-au alăturat socialiștii și șoriștii. Pe parcursul acestei săptămâni Iv Ceban, Ion Chicu și alți politicieni telegramiști și-au intensificat hărțuirea cibernetică. iar duminică PMAN este rezervată pentru concertul raperului rus Morgensthern. De la ora 15 până la ora 22. Pentru 20 de mii de oameni. Organizatorul concertului este Valko, fostul candidat independent la președenție, care l-a avut ca persoană de încredere pe Veaceslav Platon. Autorul mai amintește că acum 30 de ani, pe 19 iunie 1992, Armata a XIV-a rusă s-a implicat direct și masiv în războiul de pe Nistru, producând cele mai mari pierderi printre voluntarii și polițiștii moldoveni. E vorba de măcelul de la Tighina. Peste o lună Mircea Snegur, președintele de atunci, a fost forțat să semneze acordul de pace de la Moscova.

„Morgenshtern, Valico și Platon – portalul Anticorupție scrie despre „Finanțatorul misterios al concertului de duminică din PMAN”. Activistul Veaceslav Valico, conectat la omul de afaceri fugar Veaceslav Platon, a spus că este organizatorul concertului lui Morgenshtern și că a fost ajutat de „conaționalii de peste hotare”. Veaceslav Platon a fost persoana de încredere a lui Veaceslav Valico în cadrul campaniei electorale din alegerile parlamentare din 2021. Veaceslav Valico s-a remarcat la protestele organizate pe timpul lui Vladimir Plahotniuc, când au fost aruncați curcani peste gardul Președinției, scrie Anticorupție.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
22,74
Cer fragmentat
Umiditate:59 %
Vint:3,6 m/s
Thu
17
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău