Duma de Stat rusă a adoptat un proiect de lege care permite interzicerea presei străine în Rusia

  • 24 Mai 2022 19:50
Duma de Stat rusă a adoptat un proiect de lege care permite interzicerea presei străine în Rusia

Duma de Stat rusă (camera inferioară a parlamentului rus) a adoptat marți, în primă lectură, un proiect de lege destinat să permită închiderea în Rusia, printr-o simplă decizie a parchetului, a instituțiilor de presă străine care sunt acuzate de difuzarea unor informații considerate de autoritățile din Rusia drept mincinoase despre conflictul în Ucraina, informează AFP.

Duma a indicat că aceste media ar putea fi interzise în cazul difuzării unor informații vizând discreditarea forțelor armate ruse sau legate de introducerea de sancțiuni împotriva Rusiei, informează Agerpres.

Potrivit acestui proiect de lege, procurorul general sau adjuncții săi vor avea dreptul de a retrage licența de difuzare a unei media dacă aceasta publică informații ce vor fi considerate „ilegale” sau „periculoase”.

Acreditările jurnaliștilor care lucrează pentru media străine ar putea fi de asemenea anulate, potrivit acestui text care urmează să fie adoptat în a doua și a treia lectură de Dumă și într-o lectură finală de Consiliul Federației (camera superioară).

Într-un comunicat, Duma adaugă că proiectul respectiv de lege permite de asemenea închiderea sau limitarea activităților media în Rusia dacă autoritățile din țara de origine a acestei mass-media comit acte neprietenoase față de media ruse în străinătate.

La începutul lunii martie, autoritățile ruse au adoptat două legi care sancționează „discreditarea” în presă a forțele armate ruse și difuzarea de „informații mincinoase” despre acestea, două delicte pasibile de pedepse grele care pot ajunge până la 15 ani de închisoare.

De la începerea războiului Kremlinului în Ucraina, media de stat ruse RT și Sputnik au primit interdicții de difuzare în Canada, Marea Britanie și Uniunea Europeană, ceea ce sporește riscul de represalii împotriva redacțiilor din aceste țări care lucrează în Rusia.

La 18 mai, Rusia a închis biroul din Moscova al radioteleviziunii canadiene CBC, în replică la interdicția difuzării RT în Canada.

Săptămâna trecută, Comitetul pentru protecția jurnaliștilor, o organizație neguvernamentală cu sediul în SUA, a invitat autoritățile ruse să se renunțe la acest proiect de lege, apreciind că textul va facilita interzicerea arbitrară a mass-media și va duce la o creștere a numărului de jurnaliști urmăriți pentru difuzarea de informații.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colectia de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
13,29
Cer senin
Umiditate:75 %
Vint:2,06 m/s
Wed
15
Thu
16
Fri
11
Sat
13
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău