Duma de Stat a Rusiei a aprobat utilizarea simbolisticii naziste în știință, artă și literatură fără scop propagandistic

  • 19 Noiembrie 2019 20:00
Duma de Stat a Rusiei a aprobat utilizarea simbolisticii naziste în știință, artă și literatură fără scop propagandistic

Camera inferioară a Parlamentului rus, Duma de Stat, a aprobat marți un amendament la o lege conform căruia este permisă utilizarea simbolurilor naziste în știință, artă și literatură dacă acest lucru nu urmărește un scop propagandistic, informează EFE, preluat de Agerpres.

Potrivit unuia dintre autorii inițiativei legislative, deputata Elena Iampolskaia, amendamentul este menit în special să evite neînțelegerile în contextul pregătirilor pentru cea de-a 75-a aniversare a victoriei sovietice asupra Germaniei fasciste în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial.

"Oamenii vor să vadă imagini, afișe, fotografii vechi pentru a onora și mai mult memoria bunicilor și străbunicilor lor, care au murit pentru patria noastră", a declarat deputata, citată de agenția Interfax. Ea a adăugat că este foarte important ca aceste bune intenții să nu devină "subiectul niciunei pedepse" din cauza legii ce interzicea în totalitate utilizarea de simboluri naziste și care era în vigoare până acum. "Era un lucru foarte absurd, care cauza multă iritare în cadrul societății noastre și pe care noi am decis să-l eliminăm", a spus ea.

Potrivit amendamentului, etalarea de simboluri naziste nu va fi sancționată dacă aceasta va contribui la formarea "unei atitudini negative" față de acest tip de ideologie și "nu va avea scopuri propagandistice sau de proslăvire a nazismului".

Interdicția de a folosi simbolistica nazistă "în toate formele sale" a fost adoptată în Federația Rusă în 1995, cu prilejul celei de-a 50-a aniversări a victoriei Uniunii Sovietice asupra Germaniei.

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
15,24
Nori împrăștiați
Umiditate:77 %
Vint:4,63 m/s
Sun
14
Mon
16
Tue
17
Wed
18
Thu
19
Arhivă Radio Chișinău